Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada održala 100. jubilarnu sjednicu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona održala je 100. jubilarnu sjednicu na kojoj je utvrđen Plan novčanih tokova budžeta Kantona za mart 2013. godine kojim su precizno određene budžetske stavke i njihovo procentualno izvršenje prema prilivu sredstava. Naime, i dalje je na snazi zaduženje svim budžetskim organizacijama da se plaćanja po svim stavkama realizuju samo u visini ostvarenog priliva.

Usvojen je i Plan zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje cesta u ovoj godini, kao i Program utroška sredstava Fonda za zaštitu okoline za 2013. godinu, koji na raspolaganju ima sredstva u iznosu od 2.825.000 KM, od kojih će općinama pripasti 2.124.000 KM, a 701.000 KM bit će utrošena na rad mobilne stanice za izvještavanje o kvaliteti zraka, izradu kantonalne strategije okoliša,kao i idejnog projekta zbrinjavanja animalnog otpada.

Od ostalih namjena, treba spomenuti izradu idejnog projekta prečišćavanja otpadnih voda Kantonalne bolnice Zenica, zatim sufinansiranje nabavke displeja za javno objavljivanje podataka o zagađenosti zraka u Zenici, uređenje izletišta Smetovi te podršku nevladinim organizacijama koje se bave ekologijom.

Vlada ZDK imenovala je i privremeni Upravni odbor Kantonalne bolnice Zenica u periodu od najviše dva mjeseca, odnosno do okončanja konkursa za izbor novih članova.

-Radi se o starom sazivu Upravnog odbora kojima smo produžili mandat do okončanja procedure konkursa – pojasnila je ministrica zdravstva ZDK Senka Balorda.

Sredstva u iznosu od 3.000 maraka odobrena su kao pomoć i podrška za šest porodilja koje su 1. januara tekuće godine rodile bebe u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Pojedinačan iznos od 500 maraka dobit će Lejla Hodžić iz Visokog, Dina Omeragić i Maja Jonjić iz Zenice, Esena Herco iz Breze, Mirsada Durić iz Visokog i Emina Bedak iz Tešnja.

FENA/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress