Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Koliko je bezbjedno domaće mlijeko?

altRezultati analize mlijeka na mikotoksine proizvođača s područja Zeničko-dobojskog kantona, ZIM i Saraj-milk iz Maglaja, biće poznati početkom iduće sedmice, potvrdio je za Radio Zenicu Suljo Kartal, glavni kantonalni veterinarski inspektor. Sporna mlijeka Dukata i Vindije nisu pronađena u prodaji na ovom području.Na pitanje koliko je u ovom trenutku bezbjedno mlijeko koje građani BiH kupuju u trgovinama, teško je odgovoriti. Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, u intervjuu za Nezavisne novine nedavno je izjavio da su mlijeka na policama u prodajnim objektima u BiH bezbjedna. Istina je, međutim, da se na naše rezultate analize uzoraka domaćih mlijeka na aflatoksine još čeka.

Veterinarskim inspektorima je prije desetak dana naloženo da izvrše detaljne kontrole svih mljekara i malih farmi u Bosni i Hercegovini. Zenička industrija mlijeka i Saraj Milk iz Maglaja, kao i ostale mljekare u Bosni i Hercegovini, vrše takozvane samokontrole u ovlaštenim veterinarskim laboratorijama, a rezultate analize nivoa aflatoksina će objaviti početkom iduće sedmice.

Istina je takođe da, kod redovnih samokontrola sirovog mlijeka u proizvodnji, propisi domaćim firmama nalažu ispitivanja na biohemijski, sastav proteina, masti i sadržaja vode, kao i broja mikroorganizama i somatskih stanica, ali ne i nivoa mikotoksina.

– Propisima ove države propisane su maksimalno dozvoljene količine mikotoksina u proizvodima gdje se on može nalaziti, ali to nije bilo obuhvaćeno redovnim kontrolama i ja nisam čuo da je neko naredio ili tražio od veterinarskih laboratorija takva ispitivanja, – izjavio je Suljo Kartal, kantonalni veterinarski inspektor.

Granične veterinarske inspekcije isto tako kontrolišu nivo mikotoksina u proizvodima na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Tako se dogodilo da se u proizvodnim serijama Vindije i Dukata, pronađe zabranjeni nivo te supstance. Ovim proizvodima u BiH će biti dozvoljen ulazak tek nakon što rezultati 10 uzastopnih analiza budu u skladu s važećim bh. propisima.

Uzrok pojave mikotoksina u mlijeku, po svemu sudeći je sušna sezona, koja je dovela do pojave plijesni i povećanog nivoa ove supstance u kukuruzu koji se koristi u stočnoj hrani. Još jedna istina je  da se prisustvo mikotoksina ni u stočnoj hrani ne kontroliše u redovnim samokontrolama ovih proizvođača.

– Nejasno u toj cijeloj situaciji je zapravo to ispitivanje stočne hrane, šta, kako i kad. Nema mnogo stočne hrane koja ulazi u BiH, a kod one koja uđe, u analizama nikada nije bilo nikakvih pokazatelja onečišćenja, – kaže Kartal, potvrđujući da se i u ovim slučajevima vrše klasična, standardna ispitivanja, dakle ne i ona na mikotoksine.

– Ovdje se radi ne o lokalnoj incidentnoj situaciji, već o mnogo širem i većem problemu, koji je aktuelan u regiji, pa i šire, – komentariše naš sagovornik.

visoko.co.ba/rtvze.ba

Proudly powered by WordPress