Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ukoliko je cilj jačanjem ONL-a uništiti NK Bosna onda ste prejaki

Baš kao što smo odlučili prije nekoliko godina sa svjesnom namjerom da ignorišemo privatno sijelo zvano “Izbor sportiste godine u Visokom” zbog milion nelogičnosti u toj jeftinoj manifestaciji prema kojoj u Visokom postoje samo aviomodelarstvo i karate, tako smo od prošle godine također prestali davati bilo kakvu pažnju Opštinskoj Nogometnoj Ligi (ONL) koja je postala politička organizacija, a klubovi izborni štabovi pojedinih partija. Podsjećam, Visoko.co.ba priliko osnivanja ove lige bio je prvi medij koji je popularisao ovaj vid sportskog organizovanja koji postoji još samo u Tuzlanskom kantonu kao takav i imao je svoj smisao u želji da iz tih klubova dolaze igrači koji bi u budućnosti mogli biti prvotimci NK Bosna. Oni koji prate ONL znaju da smo kao medij i direktno sponzorisali neke klubove pa tako na garniturama dresova FK Zanatlija i FK Gračanica možete primjetiti i reklamu za Visoko.co.ba.

Međutim otkako su politički diletanti u Visokom spoznali da su klubovi ONL-a odlična politička baza za promociju njihovih nazadnih ideja, a ujedno još bolja i jako jeftina biračka baza, tako je i Opštinska Nogometna Liga postala svrha sama sebi. Prvo se špekulisalo kako su FK Zanatlije političko djelo OO SDP-a, a kada se desila zvanično i svađa između članova UO Zanatlija koji su došli u sukob prema nekim tvrdnjama upravo zato jer su bili iz različitih stranaka prestali smo pratiti i njihove aktivnosti. Vrhunac manipulacije i bezobrazluka je bila utakmica redovnog kola ONL-a iz prošle sezone kada je FK Stari Grad kao domaćin odigrao utakmkcu na gostujućem terenu FK Gračanica, a sve u svrhu predizbornog skupa SDA koji se desio nakon utakmice u Gračanici. Od tada ne pratimo i ne pridajemo nikakav značaj visočkom ONL-u isto kao i “Izboru najboljih sportista u Visokom” dok se ne distanciraju od politike i postanu ono što i treba da budu.

U tom duhu desila se i Izborna skupština Općinskog nogomentog saveza Visoko, koja je održana dana 27.02.2013 godine sa početkom u 18:00 sati, u Velikoj sali Općine Visoko. Naime kompletan tok same sjednice, te izbor Predsjednika saveza, Potpredsjednika saveza, i izvršnog odbora prošao  je  uz grube povrede statuta. Mi ćemo se u ovom izještaju bazirati samo na one najznačajinije povrede koje nedvojbeno ukazuju na vanstatutarno djelovanje, te samim tim dovode u pitanje i samu legitimnost rada Skupštine, te odluka donesenih na Skupštini.

Predsjednik skupštine je u skladu sa odredbama samog Statuta prije početka bio obavezan da delagatima predloži i stavi na glasanje dnevni red Skupštine o kojem su se delegati trebali izjasniti. Obzirom da se radi o Izbornoj skupštini bilo je neophodno da se izvrši izbor komisije za izbor i imenovanje koja bi trebala provesti proceduru izbora organa Saveza, te izvršiti  verifikaciju rezultata, naprotiv ista nije niti predložena niti izabrana. Funkciju komisIje je obavljao pojedinac koji nije za to imao ovlaštenje od strane delegata. Nije bilo ni verifikacije prijavljenih delagata, tako da je osoba koja je obavljala nestatutarno poslove komisije za Izbor i imenovanja utvrdila da je prisutno 23 delegata a zatim tokom glasanja 24 iako je stvarni broj delegata bio 26. Prema odredbama statuta verifikaciju prisutnih članova bi trebala obavljati verifikaciona komisija koju je trebalo izbarati a ne pojedinac. Zanimljivo je da pravo glasa nisu imali predstavnici NK Bosna ali su umjesto njih to svoje demokratsko pravo uredno iskoristili predstavnici Općine.

Predsjednik je nastavio sa grubim kršenjem statuta kada je na red došao izbor članova Izvršnog odobra Saveza. Prema odredbama statuta Izvršni odbor broji 10 članova pored predsjednika i potpredsjednika. Deset članova izvršnog odbora biraju delegati sa liste predloženih kanditata. Predsjednik skupštine je iz samo njemu poznatih razloga i odredaba statuta predložio da svi od 21 predloženog kandidata ulaze u novi Izvršno odbor saveza i to naravno bez mogućnosti izjašnjavanja. Prilikom izbora predsjednika glasano je samo za jednog kandidata i i to javno , dok za drugog nije ni glasano. Izabran je samo kanditat za kojeg se glasalo i to poslije dva brojanja, u prvom brojanju je bilo ZA 11 glasova, a u drugom brojanju 14 glasova.

Šta je cilj ovakog načina djelovanja? On je jasan i politički je, a nikako sportski. Cilj je ili ovladati  bazom kojoj ćemo umjesto izgradnje sportskih terena i stvaranjem uslova za bavljenjem sportom, vjerovatno početi dijeliti sporstku opremu i to pretpostavljate odakle, kako bi im zamazali oći ili neko ima za cilj da i ovo malo nogometa u Visokom svede u ravan!?  Velika je biračka baza koncentrisana u visočkim nogometnim klubovima koji uglavnom na izborima glasaju kao vojnici za unaprijed utvrđene kandidate ili partije, a već se bliže Opći izbori i nije loše investirati baš sada u njih. Ne smijemo zaboraviti da novce iz općinske hazne prema novom trezorskomustrojstvu dijeli onaj ko je vlast i to isključiovo na osnovu projekata, koji se dostavljaju nakon javnih poziva. Sada je sasvim jasno da ovi recidivi iz najljepših dijelova komunističkog oblika funkcionisanja Općine je nešto što se sviđa novoj koalicionoj većini i autokratskom obliku vladavine.

Kompletna ova priča nema nikakvog smisla ukoliko joj krajnji cilj nije uništiti djelovanje i rad NK Bosna Visoko za koju je poznato da već godinama zbog blokiranih računa i velikih dugovanja (kakva imaju i Sarajevo, Željezničar, Čelik, Sloboda …) finansijski upravo funkcioniše preko računa ONL-a. A ukoliko im je zaista cilj ugasiti NK Bosna onda im od srca i sportski čestitamo u ime svih navijača NK Bosna, osobito u ime “Demona Visoko”.

Proudly powered by WordPress