Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada Republike Srpske imovinu države BiH prebacuje na općinu Teslić

Vlada Republike Srpske donijela je odluku na osnovu koje će dio državnog zemljišta na području općine Teslić biti preneseno u vlasništvo ove općine. Općina će nakon toga omogućiti da vlasnici nekretnina na ovom zemljištu legalizuju svoje objekte, iako su ih ranije nelegalno izgradili na državnom zemljištu.

Riječ je o imovini u selu Đulići i ostalim povratničkim naseljima.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o izuzimanju državne imovine i prenos vlasništva na općinu Teslić iako je još uvijek na snazi Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom u BiH. Zakon je donio u martu 2005. godine visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Visoki predstavnik donio je tri zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom i to za nivo BiH, FBiH i RS. Ovim zakonima Ashdown je obustavio prometovanje državnom imovinom do donošenja zakona kojim bi se navedeno pitanje konačno riješilo. No, kako takav zakon nije donesen do danas, niko još uvijek nema prava raspolagati državnom imovinom. Svaki pokušaj prenosa vlasništva sa države na entitete je protuzakonit.

Vijeće ministara BiH kao i Pravobranilašvo BiH nisu reagirali na ovaj slučaj, piše NAP.

Proudly powered by WordPress