Britanska nutricionista Cassandra Barns preporučila je pet japanskih jela koja će vam pomoći da živite duže.
- Riba
Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina koje su zadužene da očuvaju srce zdravim. Korisne su i za mozak, oči i smanjuju upalu.
- Miso i umami pasta
Jedna od tajni zdravlja japanskih žena je što konzumiraju fermentiranu soju. Vjeruje se da ova dva jela pomažu ženama u menopauzi jer sadrži izoflavone. Ovaj sastojak djeluje kao fitoestrogen. Također, smanjuj rizik od dobijanja raka dojke i maternice. Ojačavaju kosti i poboljšava kardiovaskularno zdravlje.
- Morska trava
Ovo je superhrana jer je bogata mineralima, uključujući jod, magenzij, kalcij, kalij i desetinama tragova minerala koji su potrebni za naš imuni sistem, antioksidanse i zdravlje srca.
- Čaj matcha
To je tradicionalni zeleni čaj u prahu koji je napravljen od svježeg lišća čajne biljke. Riječ je o specifičnom tipu flavanola koji se zove katehini koji ojačava naš imunitet. Također štiti organizam od Alzheimerove bolesti, srčanih oboljenja i raka.
- Kiselo povrće
Tradicionalno fermentirano ukiseljeno povrće je odličan izvor prirodnih probiotika. Pomažu u probavi i pogoduje svim područjima našeg zdravlja. Štiti crijevnu floru i utječe na 75 posto našeg imunološkog sistema. Pomaže u borbi protiv infekcije i autoimunih bolesti.