Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nema podrške u Skupštini KS: Odbijen Nacrt zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo odbijen je Nacrt zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji koji je predložila zastupnica Sabina Ćudić iz Naše stranke. Nakon što za rješavanje ovog pitanja nije bilo  podrške na federalnom nivou, sada je izostala i potpora Vlade Kantona  Sarajevo i skupštinske većine na čelu sa koalicijom SDA-SBB, saopćeno je iz Naše stranke, piše Patria.

– Nakon što smo pokrenuli početkom septembra ovu inicijativu, Zavod zdravstvenog osiguranja je brže bolje donio odluku o refundaciji dijela troškova za potpomognutu oplodnju. Na isto se čekalo još od 2009. godine, a i ova odluka je limitirana isključivo bračnim parovima, sa ograničenjem na žene do 37. godine, uz refundaciju za dio troškova samo u slučaju prva dva pokušaja. U entitetu RS se ova vrsta odluke primjenjuje već duži niz godina, te će se sada proširiti, a naši zastupnici nisu spremni podržati prijedlog NS-a kojim bi uhvatili korak.

Bili smo spremni u javnoj raspravi nastaviti diskusiju o optimalnom okviru zaštite, ali za isto nije postojala volja u vladajućem taboru –  kazala je Sabina Ćudić.

Ona je navela i da su koaliciji SDA-SBB puna usta politike za natalitet te zaštite porodice, a evo već godinu dana Vlada Federacije blokira Zakon o Porodičnom fondu kojim bi se osigurale pravične naknade za porodilje u Federacije.

– Danas je Ministarstvo zdravstvo i skupštinska većina u Kantonu Sarajevo zaustavila propis, kojim bi se uvela veća kontrola u klinikama za reproduktivno zdravlje, te ohrabrili mladi parovi u njihovom nastojanju da zasnuju porodicu – dodala je Ćudić.

– Diskriminatornim odlukama kanton je danas ostavio one koji žele zasnovati porodicu bez adekvatne podrške. Mi nećemo stati, tražimo izmjenu Odluke, kako bi se ista otvorila prema većem broju korisnika, i ponovo ćemo insistirati na zakonu, koji ćemo predlagati sve dok ova vlada i ova ministrica zdravstva ne prestanu stajati na putu parova koji žele zasnovati porodicu.

Na lokalnom nivou inicirat ćemo podršku općina mladim parovima u obliku refundacije troškova. Dennis Gratz će raditi na federalnom nivou na donošenju prijedloga zakonskog rješenja u kojem ćemo ponovno tražiti zaštitu reproduktivnih prava – zaključila je Ćudić.

Proudly powered by WordPress