Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zbog čega iz SDA ne dozvoljavaju Radončiću da gradi BiH

Koalicija SDA, SBB, HDZ BiH opstat će do 2018. godine, najavio je Fahrudin Radončić na konferenciji za medije u četvrtak, nakon sastanka sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem. Kako će koalicija izgledati nakon izbora 2018. godine, teško je govoriti u ovom trenutku. Ali se skoro sa sigurnošću može tvrditi već sada da će „historijsko bošnjačko ujedinjenje“ biti raskinuto nakon neuspjelih godina drugovanja, piše novinska agencija Patria.

Ono što znam je da će SBB na izbore (Opći izbori u BiH 2018.) ići potpuno samostalno – poručio je Radončić.

Predsjednik SBB-a prvi je progovorio da je koalicija SDA-SBB „koalicija iz nužde“. On je u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića sa velikom dozom kritičnosti govorio o odnosima sa SDA. Odnose njega i Izetbegovića također je proglasio posve službenim. I ti odnosi su se desili jer je tako moralo biti.

Fahrudinu Radončiću najviše smeta zastoj u javnim radovima u Federaciji BiH. O tome govori otvoreno. Postala je čuvena ona Radončićeva da „neće biti ničiji ‘međed’ kojeg će neko voditi po vašarima”. A SDA upravo to radi sa njim. Hvali se Radončićevim uspjesima, koje predsjedniku SBB-a niko ne može osporiti. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obećava da će „iskoristiti Radončićevo znanje u graditeljstvu kako bi pokrenuli BiH“, ali se to još ne vidi.

Vlast za dvije godine nije otvorila ni metar autoceste. Početak gradnje neophodnog Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli još je na čekanju, a vrijeme curi. Početkom septembra ozvaničeni su radovi na Hidroelektrani Vranduk, ali se i to  vrlo brzo pokazalo kao još jedna prevara aktuelne vlasti.

Radončić je svjestan da mu koaliranje sa SDA donosi više štete nego koristi (10 posto lošiji rezultat na izborima nego 2014). Do sada je Radončić slovio kao neko ko ne laže građane. Lokalni izbori 2. oktobra pokazali su da više i ne uživa preveliko povjerenje glasača i da se što prije mora vratiti politici koja mu je na izborima 2014. godine donijela više od 201.000 glasova.

Radončić ne krije da sebe vidi kao najvećeg graditelja u BiH. Novog Gazi Husrev-bega. I sasvim je jasno da mu stanje zastoja radova u BiH ne odgovora.

U posljednjih desetak godina Radončić je uistinu izmijenio izgled Sarajeva, prvo sa bivšim Avazovim sjedištem u Nedžarićima, poslije modernim hotelom Radon plaza sa rotirajućim restoranom na krovu zgrade. 2009. godine u funkciju je puštena najviša zgrada na Balkanu, i jedna od najmodernijih u Evropi, Radončićev 175 metara visok Avaz Twist Tower. Zgrada je uvrštena među deset najljepših u svijetu po izboru kompanije “Schuco”, vodećeg svjetskog proizvođača staklenih i aluminijskih fasada.

Radončić ima ambicije još da toplovodom poveže Sarajevo i Kakanj. To bi smanjilo zagađenost zraka u Sarajevu, ali i pojeftinilo cijenu grijanja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ne krije nezadovoljstvo što ni 20 godina nakon okončanja agresije na BiH Sarajevo neme moderne ulaze u grad, savremene saobraćajnice koje će Sarajevo činiti istinskom metropolom. Radončić upozorava i na previsoku cijenu gradnje tuzlanskog Bloka 7. Iz SDA ga ne čuju, piše Patria.

Proudly powered by WordPress