Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Efendić u CD-u govorio o motivima kritikovanja Vlade i Parlamenta FBiH

Kritike na račun Parlamenta i Vlade FBiH koje je putem društvenih mreža vlastima uputio načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić iznenadile su mnoge i pokrenule polemike. SDA-ov načelnik Efendić kritikovao je rad Parlamenta i Vlade, a koju sa koalicionim partnerima čini stranka iz koje dolazi i on.

– U međuvremenu, dok Parlament nije zasijedao, Vlada Federacije BiH rasprodavala je imovinu koja je stvarana generacijama. Tako je bez ikakvog razumnog objašnjenja prodat najveći paket dionica Fabrike duhana Sarajevo koji je bio u vlasništvu države za samo 40 miliona KM, iako je porfolio FDS-a sigurno veći od 300 miliona KM – jedna je od kritika Efendića.

Efendić je u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića na Face TV rekao da je razlog zbog čega je reagirao na nerad Parlamenta je upravo njihov nared. Jer, stanje u društvu, rekao je, ne zavisi samo od onoga što se radi u općina, već i ono što se radi u Parlamentu i nižim nivoima vlasti.

Parlament FBiH je organ kojeg su izabrali građani, i oni od njega treba da očekuju i da traže rezultate. Oni su (Parlament FBiH) poslije toga izabrali Vladu Federacije. Imam osjećaj da se Parlament pretvorio u protočni bojler Vlade. Nema prave, suštinske, kompetentne rasprave u Parlamentu o zakonima koji dolaze. Što joj je u tom momentu priorite Vlada šalje u Parlament, na osnovu toga se zakazuju sjednice. Nemam utisak da Parlament vrši svoju stvarnu ulogu. Oni svojim rukama potvrđuju svaku politiku Vlade, pa Vlada može i da pogriješi, ali Parlament ne bi smio – rekao je Efendić.

Kažu nam da reforme napreduju super. Kako kada Parlament ne radi – dodao je Efendić.

Kompletan intervju možete pogledati na linknu ispod

Proudly powered by WordPress