Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ćosić u noći kada su poginule studentice nije dostavio OSA-i tražene podatke, Konaković upoznat!

Bura oko smjene policijskog komesara Vahida Ćosića još uvijek se ne stišava, a posljednju riječ će u roku od 30 dana dati Vlada Kantona Sarajevo, piše Patria.

Podsjećamo, 2. novembra je održana sjednica Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara koji je jednoglasno odbio inicijativu ministra MUP KS Vedrana Mulabdića za smjenu Ćosića jer nije podnesena u skladu sa članom 50. Zakona o unutrašnjim poslovima KS.

Zahtjev za smjenu Ćosića, ali i drugih u lancu odgovornosti koji na bilo koji način mogu utjecati na sigurnosnu situaciju u Sarajevu pokrenuli su građani nakon stravične nesreće u kojoj su dvije mlade studentice izgubile život.

Nesreća se dogodila 10. oktobra oko 22 sata, a nesavjesni vozač Sanjin Sefić koji je vrlo brzo identifikovan pobjegao je s lica mjesta.

Već naredno jutro preko GP Uvac prešao je u Srbiju gdje se još uvijek nalazi u ekstradicijskom pritvoru.

Novinska agencija Patria otkriva do sada nepoznate detalje koji potvrđuju da je komesar Vahid Ćosić propustio mogućnost da počinilac bude lociran i uhapšen u BiH i da mu se onemogući bijeg.

Naime, nije nepoznato da je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH odgovarala na zahtjeve MUP KS i pružala im pomoć u okviru svojih ovlaštenja, tehničkih i ljudskih potencijala.

Kako saznaje Patria, komesar Ćosić je nekoliko sati nakon nesreće (00:58) pozvao telefonom direktora OSA-e Osmana Mehmedagića te ga informisao o saobraćajnoj nesreći i zatražio operativno-tehničku pomoć Agencije.

Prilikom razgovora od komesara Ćosića zatraženi su neophodni tehnički podaci o mobilnom telefonu koji koristi osumnjičeni, kako bi se OSA mogla uključiti u lociranje mjesta boravka osumnjičenog.

Direktor Mehmedagić obavijestio je Ćosića da OSA-i teba sat vremena da mobiliše ljude i aktivira sistem po dobijanju traženih tehničkih podataka, te da komesar i MUP KS procijene da li da se odmah pristupi lociranju  ili naredno jutro.

Ćosić je kazao da će dostaviti tražene podatke OSA-i čim ih dobije od svog saradnika. No, nakon tog razgovora Ćosić više nije kontaktirao direktora OSA-e niti je dostavio tražene podatke.

Sa ovom informacijom upoznat je i premijer KS Elmedin Konaković koji je i sam kazao da nije zadovoljan radom komesara Ćosića.

Poznato je da je Sefić ujutro 11. oktobra u 6:36 prešao GP Uvac iako se znao njegov identitet i za šta se sumnjiči o čemu je bila obaviještena i Granična policija BiH.

Ostaje nejasno zašto je komesar Ćosić propustio mogućnost da uz pomoć OSA-e locira osumnjičenog koji se u to vrijeme još nalazio u Sarajevu.

Zanimljiva je i izjava glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić koja je kazala da je Tužilaštvo KS samo uz pomoć Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i Granične policije BiH utvrdilo da je Sanjin Sefić napustio BiH preko granice sa Srbijom 11. oktobra ujutro i uputio se u nepoznatom pravcu.

Podsjećamo, MUP KS o Sefićevom bijegu obavijestio je javnost tek u utorak u večernjim satima iako su tu informaciju imali skoro cijeli dan.

Proudly powered by WordPress