U proteklih osam godina je konzumacija kafe porasla sa 34 na 48 posto među populacijom do 24 godine starosne dobi, a među populacijom od 25 do 39 godina skočila je za 9 posto.
Iako je istraživanje vršeno u SAD-u, ovi podaci se sasvim slobodno mogu primijeniti i na globalnom nivou.
Međutim, Brazil, najveći svjetski proizvođač i izvoznik zrna kafe nalazi se pred sušom zbog koje bi se u svijetu u skorije vrijeme mogao pojaviti nedostatak ovog napitka.
Posljednji izvještaj Instituta za klimu upozorio je kako bi polovina regija za uzgoj i proizvodnju kafe do polovine stoljeća mogla u potpunosti nestati. “Pojas zrnevlja” kako se nazivaju ekvatorijalne zemlje kao što su Brazil, Etiopija, Kolumbija, Vijetnam i Indonezija se suočavaju sa sve većim temperaturama i promjenama u kišnim sezonama.
Fakori kao što su kafena hrđa i povećane cijene đubriva također nepovoljno utječu na prinose usjeva kafe i podižu cijenu napitka širom svijeta.
Milenijumska generacija je odgovorna za izumiranja mnogih životinja i biljaka širom svijeta, a jedna od posljednjih koja se susreće sa ovom nepovoljnom mogućnošću je i kafa.