Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Historičar Mesud Hero: Među bošnjačkim političarima ima onih koji su za fildžan državicu

Gost Dnevnika TV1 bio je historičar Mesud Hero i koautor knjige “Hrvatska Republika Herceg Bosna” koji je govorio o opasnostima identifikacije hrvatskog naroda sa idejom Herceg Bosne. On je istakao da se time ulazi na opasan teren te da je i to jedan od razloga iseljavanja Hrvata s ovih prostora, piše Patria.

– Svako onaj ko se identificira s tim projektom, govorim o Hrvatima, ulazi na jedan opasan teren i mislim s obzirom šta je Herceg Bosna uradila, mislim na zločin prema Bošnjacima i prema Srbima, na zločin prema BiH ide u najmanju ruku u prilog hrvatskom narodu na ovim prostorima.

Na pitanje šta je suština Herceg Bosne, Hero je kazao da se ona ogleda u pismu Mate Bobana od 7. decembra 1991. godine koje je uputio ministru odbrane Hrvatske Gojku Šušku.

– On kaže da određeni dijelovi BiH idu Hrvatskoj civiliziranim metodama odlučivanja. Tako on piše njemu, suština je komadanje BiH i mislim da sva ova nervoza i istupi ustvari je zamjena teza što kažu da je Hrvatska spasila dva ili tri puta BiH. Samo neka nas oni ne spašavaju – kaže Hero.

O aktuelnoj hrvatskoj politici i iz Hrvatske ali i unutar države prema BiH Hero ima jasno mišljenje da ona ima kontinuitet.

– Hrvatska politika u kriznim periodima prema BiH često puta prelazi u neprijateljstvo. Mi smo imali sporazum Cvetković-Maček 1939. godine koji je BiH maltene uništio. Imali smo 1941. kada je BiH anektirana NDH, 1954. još jednu podjelu rijekom Bosnom i Neretvom. Imamo 1991. godinu dogovor Tuđman-Milošević, zatim operacionalizaciju tih sporazuma između Karadžića i Bobana. Mi imamo nastavak srpskohrvatske politike sličnu onoj kako su je Njemačka i Sovjetski Savez imali prema Poljskoj. Jedino je to u historiji uporedivo.

On smatra da je riječ o nedovršenim nacionalnim projektima, snovima o velikim  državama i da se na BiH i sa istoka i sa zapada gleda kao na plijen u određenim trenucima.

Na pitanje šta se krije iza pojma federalizacija BiH, a o čemu se sve češće govori Hero kaže da je već imamo ali decentraliziranu na nakaradan način.

– BiH je u versajsku Jugoslaviju ušla cijelom svojom teritorijom. Podijeljena je na pet oblasti (član 135. Vidovdanskog ustava). Kad bi se sada BiH podijelila tako kako je podijelila Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca bolje bi to bilo nego ovo danas. Kad bi se tako razmišljalo da se na ekonomskim osnovama izvrši regionalizacija cijele BiH to bi moglo donijeti dobre rezultate, ali ovo o čemu se govori nije ni slično tome.

Govoreći o trojnoj podjeli BiH, Hero upozorava da je siguran da za to postoji podrška u bošnjačkim političkim krugovima.

– Ja sam gotovo siguran u to. Kad pratim šta su bošnjački političari govorili i prihvatili u određenim trenucima meni pamet stane. Mislim da je neoprostivo da ima neko ko će prihvatiti Vens-Ovenov mirovni plan, a koji je prihvaćen. To je ulje na vatru u bošnjačko-hrvatskim odosima. Svi međunarodni planovi koji su izneseni tokom rata polazili su od etničke podjele i bošnjački političari su sve te podjele prihvatili. Nisu realizirani samo jer ih nije prihvatio neko drugi. Mislim da ima tih političara i tih politika koji su za onu fildžan državicu.

Na pitanje o reorganizaciji BiH koju je spomenuo i kardinal Vinko Puljić ali tako da ona obuhvati i RS i Posavinu, Hero se složio.

– Posavini je nanijeta velika nepravda posebno Hrvatima Posavine. Velika je to nepravda tako da su oni raseljeni i maltene nemaju nikakve šanse da se vrate na svoje. Reorganizacija koja bi obuhvatila cijelu BiH moguće je da je to sad utopija u ovom trenutku, ali se ona mora postaviti kao cilj da bi se nekad napravila normalna država. A normalna država je u interesu i Bošnjaka i Hrvata i Srba i svih ostalih i svakog pojedinca – zaključuje Hero.

Proudly powered by WordPress