Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Gjenero: I u Hrvatskoj uviđaju da je treći entitet najgore moguće rješenje za Hrvate u BiH

U centru Mostara osvanule su u četvrtak ujutro na stubovima rasvjete zastave tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Bio je to uvod za obilježavanje 25 godina od osnivanja Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Zastave u Mostaru probudile su duhove u gradu na Neretvi. Neki od analitičara ocijenili su da je obilježavanje godišnjice nastajanja HZHB udar na državu Bosnu i Hercegovinu. A, to niti jednom narodu u BiH ne može donijeti dobro.

Davor Gjenero, ugledni politolog i politički analitičar kaže u intervjuu za novinsku agenciju Patria da se nada kako situacija između Hrvata i Bošnjaka nije tako dramatična. Uz to, kaže, nada se da će racionalnim stavom Zagreba vremenom među Hrvatima u Bosni i Hercegovini prevladati onaj stav koji govori da Hrvati i Bošnjaci moraju najprije riješiti svoje međusobne probleme u Federaciji, a onda zajedno kao saveznici izboriti se za to da ne budu više unutar Republike Srpske tretirani kao nacionalne manjine, nego kao konstitutivni narodi.

Jedino tako se BiH može održati kao jedinstvena država – kaže Gjenero za Patriju.

Gjenero ne krije zabrinutost što u Bosni i Hercegovini ponovo jača pravac trećeg entiteta, iako, kaže, „u samoj Hrvatskoj sve više ljudi uviđa da je treći entitet najgore moguće rješenje za Hrvate u BiH, jer bi veliki dio Hrvata u zemlji ostao bez ikakve političke zaštite.

Na pitanje kakva je pozicija zvaničnog Zagreba kada je riječ o unutrašnjim odnosima u BiH, konkretno hrvatskog naroda i stvaranju trećeg entiteta, Gjenero kaže da je u Hrvatskoj u ovom trenutku potreban neko poput bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića koji će bosanskim Hrvatima reći da probleme trebaju rješavati u Sarajevu, a ne u Zagrebu, jer je njihov glavni grad Sarajevo, a ne Zagreb.

Bilo bi dobro kada bi imali nekoga ko bi poput nekadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića Hrvatima u BiH glasno govorio da je Sarajevo njihov glavni grad i da u Sarajevu moraju rješavati njihove ključne probleme. Meni se čini da to trenutna politička elita u Zagrebu misli, ali se ne usuđuje reći tako glasno – kaže Gjenero.

Jedini pravac koji Zagreb može ponuditi BiH, odnosno Hrvatima u BiH, je snažna potpora na evropeizaciji, a model evropeizacije je figurativno rečeno nekakav odmak od Dejtona i primicanje Briselu, i može biti okvir za uspostavljanje ravnopravnih odnosa najprije Hrvata i Bošnjaka a onda u drugoj fazi sva tri konstitutivna naroda –smatra Gjenero.

Na pitanje da li se zvanična hrvatska politika iz Zagreba boji javno reći ono što misli prema Hrvatima u BiH jer bi zbog toga mogli izgubiti glasove iz Bosne i Hercegovine, Gjenero kaže da u tome i jeste problem trenutne hrvatske pozicije.

Problem proizilazi iz činjenice da u ovom trenutku gospodin Čović ima više utjecaja na politiku u Hrvatskoj nego što politika iz Hrvatske ima utjecaj na procese, uvjetno rečeno u Mostaru, na procese unutar političke elite Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali ti procesi nisu previše dugoročno povoljni za sadašnje vodstvo HDZ-a BiH – smatra Gjenero, piše Patria.

Proudly powered by WordPress