Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Najavljena izgradnja luksuznih naselja u Vogošći: Arapska kompanija prodaje izmišljene vile u Sarajevu?

Kompanija „Green Valley International Real Estate“ sa sjedištem u Dubaiju u ovoj godini najavila je izgradnju tri rezidencijalna naselja na području sarajevske općine Vogošća.

300 luksuznih vila

U martu je najavljena izgradnja dva luksuzna naselja – „Green Valley City“ i „Martyrs“, a prošlog mjeseca iz ove kompanije oglasili su se najavom gradnje još jednog naselja u Donjoj Vogošći pod nazivom „Salam City“ u sklopu kojeg bi, kako su naveli, na površini od 134 hiljade kvadratnih metara trebalo biti izgrađeno 300 luksuznih vila, uz različite popratne sadržaje: hotele, bazene, restorane, prodavnice, sportske terene…

Na internet stranici spomenute kompanije kupcima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ponuđene su na prodaju vile u Sarajevu po početnoj cijeni od 200.000 KM. Od potencijalnih kupaca traži se da uplate 20 posto novca unaprijed, a ostatak se otplaćuje u mjesečnim ratama u narednih pet godina. Navodi se i da će još nepostojeće kuće i stanovi, koji se također već prodaju, biti završeni u roku od tri godine.

Ništa od navedenog možda i ne bi bilo sporno, izuzev toga što u Općini Vogošća tvrde kako sa kompanijom „Green Valley International Real Estate“ nikada nisu pregovarali o izgradnji bilo kakvih naselja.

– Kompanija „Green Valley“ nije se obraćala Općini Vogošća ni pismenim putem niti su dolazili kod nas. Nisu podnijeli pismo namjere o izgradnji tih naselja, niti su se ikada obraćali pojedinačnim zahtjevima za izdavanje urbanističkih saglasnosti i dozvola za građenje na području naše općine – kaže za Faktor Hakija Delić, pomoćnik načelnika Općine Vogošća.

Prema Delićevim riječima, trogodišnji rok za završetak izgradnje rezidencijalnih naselja, koji navodi arapska kompanija, praktično bi bilo nemoguće ispoštovati čak i ako bi odmah predali molbu za izdavanje urbanističkih dozvola.

Rokovi gradnje

– Postoje jasne procedure koje su definirane Zakonom o prostornom uređenju KS i drugim propisima koji reguliraju ovu oblast. Praksa je da se za takva naselja, ako za to postoje uvjeti, prvo uradi regulacioni plan koji definira sve uvjete korištenja zemljišta, položaj parcela i objekata, saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu… Tek kada se sve to riješi, može se pristupiti izdavanju urbanističkih saglasnosti i odobrenja za građenje objekata. Cijela ta procedura traje oko dvije godine. S obzirom na to da se navedena kompanija nama još nije ni obratila, smatram da taj rok o kojem oni govore nije realan – objašnjava Delić.

Objavili i fotografije nepostojećeg gradilišta

Kompanija „Green Valley International Real Estate Group“ osnovana je 2004. godine, a kao svoju osnovnu djelatnost navodi promet nekretninama. Generalni direktor kompanije, Ali Saeed Al Salami, Sarajevo opisuje kao „savršenu turističku destinaciju“ te „odličan potencijal za investitore“.

Na internet stranici ove kompanije mogu se vidjeti i makete budućih luksuznih naselja i kuća koje će navodno graditi u Sarajevu, a na svom Instagram profilu objavili su i nekoliko fotografija s nepostojećeg gradilišta u Vogošći, na kojima se vidi tabla sa natpisom „Green Valley City“ i jedan bager. Pomoćnik načelnika Općine Vogošća Hakija Delić rekao nam je da ne zna gdje su te fotografije snimljene.

Proudly powered by WordPress