Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Edhem Fejzić, zastupnik u Skupštini ZDK, pokrenuo inicijativu za zbrinjavanje pasa lutalica u ZDK

Nakon brojnih problema i napada pasa lutalica koji izazivaju strah kod građana Zenice, a koji su nedavno tim povodom održali i javnu raspravu, dobre vijesti za ovaj gorući problem grada, ali i Kantona, stižu od zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Skupštini ZDK.

Naime, Edhem Fejzić pokrenuo je inicijativu da ZDK, u skladu sa svojom zakonski predviđenom obavezom, definisanom Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, provede procedure, izvršne mjere i radnje sa ciljem zbrinjavanja napuštenih životinja.

– Na osnovu člana IV. 4.a Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština BiH, na 42. sjednici Predstavničkog doma, održanoj u decembru 2008. godine, i na 25. sjednici Doma naroda, održanoj u februaru 2009. godine, kada je usvojen Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja. Navedenim zakonom obvezala je kantone na sprovođenje mjera, radnji i procedura sa ciljem zbrinjavanja napuštenih životinja – navodi se, između ostalog, u Fejzićevom obrazloženju.

Zastupnik se pozvao i na poštivanje zakonske obaveze definisane u poglavlju IX. Zaštita napuštenih i izgubljenih životinja, i to član 27., a u skladu sa istim zahtijeva da ZDK preuzme svoju zakonsku obavezu i pokrene proceduru zaštite životinja, njihovog zbrinjavanja, a sve u skladu sa svojom zakonskom obavezom.

Proudly powered by WordPress