Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Korupcija po mjeri SDA: Galijašević suspendovan iz stranke, šta će Izetbegović uraditi sa ostalima?

Piše: Amra Varatanović

Stranku demokratske akcije ove godine u razmaku od nekoliko mjeseci potresla su dva slučaja hapšenja visokopozicioniranih članova. Prvo je polovinom juna uhapšen Emdžad Galijašević, tadašnji gradonačelnik Bihaća i jedan od istaknutih članova SDA u Krajini.

Galijašević je uhapšen zbog primanja dara ili pojednostavljeno rečeno zbog mita koji je tražio od jednog poduzetnika. Nakon što mu je određen pritvor, nekoliko dana poslije stranka ga suspenduje iz članstva do okončanja postupka.

SDA je tada podržala rad pravosudnih institucija u borbi protiv korupcije.

Umjesto Galijaševića, koji je trebao biti kandidat za gradonačelnika, SDA je bila primorana staviti drugog kandidata koji je izgubio od Šuhreta Fazlića (GS). Niko sa sigurnošću ne može tvrditi da ovaj slučaj nije utjecao i na biračko tijelo, a što je za rezultat imalo gubitak većine općina u Krajini. Uzdrmalo je to odnose unutar SDA, a uslijedile su i ostavke i pisma nezadovoljnih prema Centrali u Sarajevu. Ako je Krajina ranije bila zapostavljena, što je isticano u nekoliko navrata, nakon ovih rezultata bit će i više. Tako se može tumačiti šutnja iz ove stranke.

Uoči samog početka zvanične izborne kampanje SDA potresa drugi slučaj hapšenja. Krajem avgusta uhapšen je Esed Džananović, izvršni direktor za elektrodistribuciju JP Elektroprivreda BiH. Džananović je 2015. godine izabran za člana IO SDA Centar a član je i Savjeta SDA u Odboru za elektroenergetiku.

Uz njega su uhapšene još četiri osobe, te im je određen jednomjesečni pritvor, a zatim produžen za još dva mjeseca. Uhapšene osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, primanje dara ili drugih oblika koristi i primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem. Sumnjiče se da su organizirali grupu te koristeći svoj utjecaj zapošljavali osobe u javna preduzeća, zdravstvene i visokoškolske ustanove u Federaciji BiH tako što su zahtijevali i primali novac ili druge oblike koristi.

Zanimljivo je da se SDA nije posebno oglašavala o ovom slučaju kao što je to uradila sa Galijaševićem. Nije bilo suspenzije na članstvo i što je najvažnije nije bilo podrške pravosuđu da se obračuna sa korupcijom.

Vrlo brzo pokazalo se da je ovaj slučaj povezan sa još tri zvučna imena unutar SDA. Portal Žurnal početkom septembra objavio je da je Džananović tokom saslušanja u svojstvu osumnjičenog potpisao zapisnik u kojem je naveo da je detaljne upute za zapošljavanja primao od generalnog sekretara SDA Amira Zukića.

Žurnal je prije nekoliko dana objavio i da je istraga Tužilaštva KS u slučaju Bosna proširena na još tri osobe. Zukića i dva potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića. Njima se na teret stavlja krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Upravo u vrijeme kada je objavljena ova informacija, Općinski sud Sarajevo odbija prijedlog Tužilaštva KS za produženjem pritvora uhapšenima u akciji Bosna. No, da li će biti novih hapšenja pokazat će vrijeme pred nama.

I dok je vrh SDA dobro uzdrman korupcijskim aferama, zvaničnog stava o posljednjim dešavanjima još uvijek nema. Umjesto toga Izetbegović je nastavio da se medijski obračunava sa državnim zastupnikom Senadom Šepićem kazavši da mu je SDA  sve dala.

– Kada jedan mladi čovjek sa 35 godina postigne takav komfor, takav stan, takvu društvenu poziciju, takvu plaću, takvu mogućnost da putuje po svijetu, takvu mogućnost da priča šta god hoće, on počne da iznosi takve tvrdnje i da govori da treba neka bolja SDA, pa za njega nikada bolje stranke, koja će mu to omogućiti, neće biti. On sa svojih 35 godina živi u ovom centru BiH u koji je došao, bolje nego najbolji branioci zemlje, akademici, pisci, dobitnici nagrada za film i režiju, sportisti… – poručio je Izetbegović.

Ovom izjavom Izetbegović je pokazao svu realnost bh. politike ali surovu sliku svih onih koji ne žive od politike. Na prvom mjestu su branioci zemlje koji danas tek preživljavaju, a kojih se SDA sjeti tek na rijetkim obilježavanjima ratnih godišnjica. Priznao je Izetbegović da je stranka najbolja bh. kompanija.

Izetbegoviću je još preostalo, ako ima imalo političke i državničke mudrosti, da započne unutarstranački obračun sa njemu “bliskim” kadrovima koji su od SDA napravili vlastitu kompaniju i zgrnuli bogatstvo na vrlo upitan način.

Proudly powered by WordPress