Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Aplauz ministara šamar našoj budućnosti: Svečanost održana u Mostaru, za najbolje nema mjesta!

Ovo je za mene, a vjerujem i za sve nas, izuzetan događaj i jedan od ljepših dana, jer imamo priliku promovirati najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u FBiH u školskoj 2015/2016. godini, istakla je Elvira Dilberović ministrica obrazovanja FBiH.

Dodade ministrica i da „ova svečanost pokazuje da se izvrsnost učenika nagrađuje i izuzetno cijeni, a naša je obaveza da svim našim mladima osiguramo primjereno školovanje te da i dalje potičemo njihov uspjeh“.

Ministrice Dilberović jeste li sigurni da su danas u Mostaru nagrađeni najbolji. Nisu! I to vi dobro znate, pa rekoste da su kantonalni ministri nominirali učenike, a oni opet poručiše da ste im vi kazali koga brisati sa spiska.

Ukupno 54 osnovnoškolca i srednjoškolca na svečanosti u Mostaru primilo je diplome i jednokratne novčane nagrade, u iznosu od 400,00 KM za učenike osnovnih škola, odnosno 540,00 KM za srednjoškolce. Ministrice Dilberović, jeste li upratili izjave profesora, oštećenih učenika, rektora, bivših ministara obrazovanja – s jednom porukom – neko mora odgovarati.

Neko mora i odgovoriti zašto su olimpijci iz matematike i fizike, osvajači brojnih medalja na međunarodnim olimpijadama, studenti na vrhunskim univerzitetima u svijetu Bahrudin Trbalić, srebro na IPhO (top 20 u Evropi), MIT, Nermedin Džeković, srebro na IPhO (top 20 u Evropi), PMF, Salko Zlatko Lagumdžija, bronza na IMO, Brown University, Neira Kurtović, bronza na IMO, University of Oxford, Adisa Bolić, bronza na IMO, 4. razred Međunarodne srednje škole prognani sa vaših lista!

Država trenutno nema bolje, ali politika je odlučila da stane u ime svojih interesa protiv njihovog znanja, protiv njihove želje da sutra ostanu u BiH i doprinesu razvoju zemlje.

Ko to ima pravo tjerati „pamet“ iz BiH, ko ima pravo bez bilo kakvog kriterija uvrijediti profesore, olimpijce, budućnost BiH samo zato jer želi ugoditi politici.

Kako poručiste sa svečanosti, učenici su odabrani na osnovu sljedećih kriterija: uspjeha u učenju i vannastavnim aktivnostima (školskim sekcijama, priredbama i dr.), ostvarenim zapaženim rezultatima na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima iz različitih nastavnih oblasti, sudjelovanja u društveno korisnom volonterskom radu te uspjeha u sportskim, kulturnim i drugim aktivnostima, kao i primjerenog vladanja u školi.

Sve ovo gore navedeno, pa još i više su Trbalić, Džeković, Lagumdžija, Bolić…, a nema ih među vama. Oni su danas trebali biti tu. I njima da aplaudirate. Zato, taj vaš aplauz danas je šamar našoj budućnosti i znanju, a vaša šutnja dokaz podaničkog odnosa spram tuđih politika, koje ova država u ime druge države provodi!

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Proudly powered by WordPress