Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Mamica” nije jedina: Kakva je veza između novih direktora u FBiH i nosilaca pravosudnih funkcija?

Naime, Boriša Misirača sin je Jadranke Lokmić-Misirača, državne tužiteljice i potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Lokmić-Misirača je u telefonskom razgovoru za Faktor priznala da se osjeća “prozvanom” u ovom slučaju, ali je negirala da njenom sinu treba “mamica” da bi dobio posao. Također, spomenula je da ne poznaje Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a, bez da smo joj postavili konkretno pitanje o političkoj vezi koja je, eventualno, presudila pri imenovanju.

Odmah nakon izjave Meddžide Kreso pojavile su se u medijima kontra optužbe da je i ona namještala poslove, što Kreso na naš upit nije htjela komentirati.

Boriša Misirača imenovan je iz kvote kadrova Saveza za bolju budućnost (SBB) u raspodjeli direktorskih pozicija na nivou FBiH. Misirača nije jedini koji je rodbinskom linijom povezan s kadrovima u pravosuđu, a čije imenovanje je “pogurao” SBB.

Prije nekoliko mjeseci uz istu podršku na čelo Agencije za privatizaciju FBiH imenovan je Amer Bekrić, čija sestra Amela Huskić je sutkinja Suda BiH.

Također, Armin Kajmaković, suprug državne tužiteljice Diane Kajmaković, imenovan je za direktora Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Na sarajevskom aerodromu nedavno je posao glasnogovornice dobila i Sanja Bagarić, supruga državnog zastupnika Damira Arnauta (SBB).

Proudly powered by WordPress