Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Privatna putovanja u Split: Bevanda se odrekao dnevnica, ali ih je njegov vozač uredno naplatio

Pred zastupnicima Predstavničkog doma PS BiH u srijedu će se naći i mnogobrojni finansijski izvještaji institucija i ministarstava. Između ostalih, bit će razmatran i izvještaj Ministarstva finansija i trezora na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), piše agencija Patria.

Iako bi se u prvi momenat očekivalo da finansijska revizija pokaže da je sve u skladu sa zakonom, ipak su revizori skrenuli pažnju na nedostatke i slabosti u sistemu javnih nabavki koje se ogledaju u neefikasnosti u provođenju samih postupaka, provođenju procedura i realizaciji ugovora, nedostatke uočene prilikom realizacije putnih troškova za putovanja u inostranstvo, nedostatke i slabosti utvrđene prilikom realizacije troškova održavanja vozila u pogledu retroaktivne primjene Okvirnog sporazuma odnosno ugovora i realizovane ugovore o djelu.

Zadržat ćemo se na putnim troškovima ministra Bevande. U 2015. godini izdaci za putne troškove su iznosili 162.803 KM od čega se 13.269 KM odnosi na izdatke za službena putovanja u zemlji, a 149.534 KM na izdatke za službena putovanja u inostranstvu.

U zahtjevu za budžet za 2015. godinu i u odobrenom budžetu za 2015. godinu, na poziciji putnih troškova odobreno je 145.000 KM. U dostavljenom planu putovanja za 2015. godinu u Ministarstvu, predviđeni iznos putnih troškova iznosi 130.799 KM. U planu službenih putovanja za Kabinet ministra za 2015. godinu za sastanke u Zagrebu planirano je 15 dana, a za Split 48 dana. Nije navedena svrha planiranih putovanja u Split. No, u imovinskom kartonu ministra Bevande navodi se da njegova supruga ima stan u Splitu što znači da se radilo o privatnim posjetama.

Pregledom evidencije o prisustvu na poslu za juli, avgust i oktobar, kao i uvidom u putne naloge, uočene su neusaglašenosti istih za ministra i vozača/pratioca ministra (različit opis za iste dane).

– Uvidom u knjigu putnih naloga za službena putovanja uočeno je pojačano prisustvo putovanja tokom godine (i u dane vikenda) u Republiku Hrvatsku, gdje se vozaču tokom boravka na službenom putu priznaju ino dnevnice i troškovi hotelskog smještaja koji se pravdaju putem blagajne Ministarstva. U putnim nalozima vozača/pratioca se u većini slučajeva navodi „službeno“ ili „po nalogu ministra“. Uočeno je da se ministru uglavnom ne izdaje putni nalog prilikom putovanja za Hrvatsku sa datim usmenim obrazloženjem da se ministar odriče naknada (dnevnica) koje se vežu za realizovana putovanja.

Revizori su preporučili da je potrebno usaglasiti evidencije o prisustvu na poslu odnosno broj dana provedenih na službenim putovanjima ministra i vozača/pratioca ministra.

– Preporučujemo preispitivanje opravdanosti isplata putnih troškova za inostranstvo za dane vikenda za vozača, pratioca ministra. Neophodno je za svaki putni nalog koji nije klasifikovan kao povjerljiv navesti svrhu službenog putovanja. Preporučujemo da se za svako službeno putovanje izdaje putni nalog bez obzira da li osoba koja putuje naplaćuje naknade (dnevnice) po osnovu tih putovanja. Uočena su i kašnjenja u pravdanju pojedinih naloga iz uzorka za službena putovanja u inostranstvo. Za službena putovanja, gdje se kao prijevozno sredstvo koristi automobil zaposlenika, se u pojedinim slučajevima ne navodi vrijeme prelaska granice. Uvidom u knjigu putnih naloga možemo konstatovati da se brojevi izdatih putnih naloga za službena putovanja ne vežu za brojeve u knjizi putnih naloga Ministarstva – navodi se u izvještaju.

Proudly powered by WordPress