Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mladen Marić: Najmisteriozniji događaj u historiji

Tunguska eksplozija 1908. godine naziv je za nerazjašnjenu eksploziju koja se desila u Rusiji, u Sibiru, u blizini rijeke Tunguske. Događaj se odigrao 30. juna 1908. godine u 7 sati i 17 minuta po lokalnom vremenu. Procjene o oslobođenoj energiji tokom eksplozije kreću se od 5 megatona pa čak i do 30 megatona, iako je 10-15 megatona najvjerovatnija stvarna jačina eksplozije – otprilike jednako termonuklearnoj eksploziji Kestl Bravo aktiviranoj u februaru 1954., ili oko 1.000 puta snažnije od atomskog bombardovanja Hirošime i Nagasakija, te oko trećine snage Carske bombe, najjačeg nuklearnog oružja koje je ikada detonirano.

Prilikom eksplozije, stabla u krugu 30 kilometara potpuno su uništena i spaljena i ležala strogo radijalno s vrhovima od centra. Eksplozija se čula hiljadu kilometara od epicentra, a seizmički talasi dva puta obišli Zemljinu kuglu i bili registrovani širom planete. Čak su i putnici Transsibirske pruge, udaljene 600 km, svjedočili o potresima i svjetlima na nebu. U nekim mjestima, podrhtavanje tla bilo je jednako snažno kao potres jačine 5 stepeni Rihterove skale. Nakon eksplozije, uslijedila je magnetna oluja koja je trajala pet sati. Kao nuspojava, pojavila se fluktuacija u atmosferskom pritisku koja se uočila u Velikoj Britaniji. Idućih dana, noćno nebo u Aziji i Evropi bilo je tako osvijetljeno da su ljudi u Londonu mogli čitati novine po takvom svjetlu.

Ubrzo je izdato zvanično saopštenje u kojem je rečeno da je eksploziju navjerovatnije izazvao kameni meteor prečnika 50 metara, koji se raspao i sagorio na visini 8 kilometara iznad površine. Međutim, uprkos zvaničnim rezultatima istrage, nije bio pronađen nikakav udarni krater niti komadići impaktora.

Prva ekspedicija prema mjestu pada nepoznatog tijela krenula je tek 19 godina kasnije – 1927. godine, ali bila je neuspješna. Cilj naučnika bio je pronaći krater, ali kratera nije bilo. Još je čudnije što je u epicentru eksplozije šuma ostala netaknuta. Tada su naučnici zaključili da je meteor eksplodirao prije udara u zemlju, a 2010. godine ruski naučnici pronašli su manji dio komete.

Neki naučnici smatraju kako je metan izlazio iz tla i eksplodirao, drugi kažu kako se radi o antimateriji koja je pala iz svemira, ili deuteriju iz kometa koji je u dodiru s atmosferom prouzrokovao prirodnu hidrogensku eksploziju, a pojedini naučnici smatraju kako je eksploziju izazvao Nikola Tesla eksperimentima sa zracima smrti.

Proudly powered by WordPress