Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Predsjednik HDZ-a BiH najavio preispitivanje odnosa s SDA

Dragan Čović poručuje da će u razgovoru s Bakirom Izetbegovićem ‘uslovno preispitati’ i odnose s koalicionim partnerom, budući da za bilo koji prijedlog koji ide u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH moraju znati šta se predlaže i šta se očekuje od koalicije koja je do sada bila stabilna.

«Parlamentarne većine i na entitetskom i državnom nivou u zadnje dvije godine više puta mijenjale su se prema potrebi dnevnog reda ili interesnim grupama. Moje često pitanje bilo je ko je stvarno pozicija danas, a ko opozicija», naveo je Čović.

Nakon što su u Istočnom Sarajevu lideri SNSD i HDZ-a inicirali i pitanje zakonskog rješenja Ustavnog suda, a Milorad Dodik jasno poručio da, ukoliko Bošnjaci budu protiv zakona o Ustavnom sudu koji će SNSD i HDZ predložiti, to će dovesti do blokada na svim nivoima i do mogućeg raspada BiH.

Oglasila se i SDA u kojoj ističu da pravi problem za Milorada Dodika nije Ustavni sud BiH, već njegov strah koji se odnosi na stvaranje efikasnog pravosuđa na državnom nivou koje će se istinski i odlučno boriti protiv korupcije. Stoga se dovođenjem u pitanje i urušavanjem pravosudnih institucija pokušavaju generirati vještačke krize da bi se prikrili kriminal i korupcija u vlastitim redovima, ističu iz SDA.

Dok se na državnom nivou usložnjavaju stvari, ni na nivou Federacije BiH, jasno je, koalicioni odnosi baš i ne funkcionišu. Za HDZ BiH ozbiljni zakoni, poput onoga o igrama na sreću, ne mogu biti donošeni po hitnoj proceduri, pogotovo ako se imaju mimoilaženja u stavovima, te se na sličan način glasalo i o federalnom budžetu, čiji je predlagač Jelka Milićević, HDZ-ova ministrica.

«Znači, ako imamo parlamentarnu većinu o kojoj govorimo, nije problem da u dva čitanja završimo i Zakon o igrama na sreću – evidentno ćemo ga završiti, budžet i sve druge teme i da to sve bude gotovo do kraja iduće sedmice», naglašava Čović.

Kraj kalendarske godine, izvjesno je, ne donosi rješavanje nagomilanih problema. Izuzetno niska temperatura zraka također je karakteristika odnosa lidera vladajuće koalicije u Federaciji. Rješenje nagomilanih problema neće biti novogodišnji poklon sam po sebi već će se lideri za to morati pobrinuti sami.

Proudly powered by WordPress