Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

www.jutarnji.hr: Balkanski hip hop album godine: Tuzlanski rapper nije više samo ‘mali od Ede’

Može li scena utopljena u industriju zabave, podnijeti autora s intrigantim porukama? Producent albuma Edo Maajka jako se dobro snašao na novom poslu U doba kad je za širu javnost bio samo “mali od Ede”, iza zadnjeg versa svoje najjače pjesme “Hajmo rušit” tuzlanski rapper Adnan Hamidović-Frenkie ostavio je poruku “ništa nije gotovo, borba se nastavlja”.

Analiza mafije i politike Prošle su tri godine, Frenkie je objavio još dva albuma, ali očito nije zaboravio što je obećao. Na četvrtom solo albumu “Protuotrov”, u produkciji Ede Maajke koji se dobro snašao na novom zadatku, Frenkie je još jedanput krenuo u obračun s nedodirljivima. Može li balkanska hip hop scena, koja je zajedno sa svojom publikom sve više utopljena u lokalnu industriju lake zabave, podnijeti autora s intrigantnim porukama? Skrivena ispod bezazlenog naslova, pjesma “Haj to!”, naime, minuciozna je analiza svetog BiH trojstva mafije, politike i crkve ili džamije, te zacijelo neće biti omiljeno štivo gledatelja Big Brothera.

‘Pametni i bogati’

Frenkie ostaje jednako provokativan i poslije naglog skoka s lokalnih na globalne teme u pjesmi “Pametni i bogati”, bratski podijeljenoj s Edom Maajkom i njemačkim rapperom Paloneom koji zvuči kao izaslanik militantnih black blockera. Kad to Frenkie prevede na domaći jezik, dobijete stari punkersko-rastafarijanski slogan “Babylon’s Burning” prišiven na antiglobalističku odoru za ulične borbe. “Sanjao sam vojsku koja im san ubija i kako gori korporacijska industrija, sanjao da gori Hollywood i Rusija, sanjao sam da je izgorila Evropska unija”. Na albumu “Protuotrov” ima još nekoliko hardcore sadržaja, ali to ne znači da su Frenkie i Edo ogrezli u antirežimski agit-prop i preko noći izgubili interes za najširi hip hop spektar. Već je hitoidna pjesma “Noćna smjena”, logično izdvojena kao prvi singl i podebljana izvrsnim video spotom, daleko nadvisila sve što su drugi balkanski rapperi napravili u protekloj godini. Frenkie i Edo na par su mjesta mogli i trebali povući odmjerenije poteze. Ljubavna pjesma “Tebi” mogla je biti bolja da su u unikatnom sevdah-rap crossoveru s pjevačem Damirom Imamovićem producirali njegov sevdah kao blues, a ne raspjevani soul. “Protuotrov” je u ovom krajevima hip hop album godine. Ako je uletio prekasno za 2009-tu, to će dokazati iduće godine.

Proudly powered by WordPress