Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Najavljen krvavi rat Federalnoj vladi:Uvođenje prihodovnog cenzusa smješta šehidske porodice u socijalne kategorije

 

 

Borci i pripadnici šehidskih porodica najavljuju  krvavi rad Fedralnoj Vladi. Povod za glasne reakcije iz boračkih i šehidskih udruženja su izmjene boračkih zakona:  o pravima branilaca i o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja.

Vlada je predloženim izmjenama za ratne vojne invalide ispod 60 posto, šehidske porodice (izuzev djece koja su na redovnom školovanju), te dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja odredila da se uvede prihodovni cenzus, kao uvjet za daljnje korištenje boračkih naknada.

Šta to zapravo znači za navedene kategorije, a posebno šehidske porodice, za Radio Q je pojasnila predsjednica UO Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Visoko 92, Amra Babić

„ Praktično to znači da svaka porodica šehida,  poginulog borca koja ima primanja od 200 KM po osobi ne bi imala pravo na invalidninu. Međutim, kad kažem „po osbi“ ne brojim sve članove te porodice, nego samo one članove koji se trenutno nalaze u pravima. Na primjer ako imamo suprugu sa troje djece, djeca su završila redovno školovanje, sad su nezaposlena i sjede kod kuće. U ovom trenutku  samo je supruga korisnik prava, i za tu bi porodicu bio imovinski cenzus za jednu osobu, znači 200 KM. I ako ta porodica ima bilo kakve prihode u visini od 200 KM, neće imati pravo na  invalidninu. Praktično, mi pretpostavljamo da bi ispod 10 posto korisnika sadašnjih prava, ostalo u pravima, svi drugi izgubili bi ta prava“ – izjavila je za Radio Q Amra Babić.

 

Kako ističe predsjednica Upravnog odbora Organizacije porodica šehida  i poginulih boraca ZDK, Nedžida Tabaković,“ cenzus  ne prihvatamo jer smatramo da nismo socijalna kategorija , jer smatramo da su ova naša davanja, nadoknada za izgubljeni život koji država nije platila  u onom vremenu kad je trebala – ističe Tabaković i dodaje da porodice šehida nisu „javna potrošnja“ već organizacija  koja njeguje instituciju šehida s ciljem zaštite digniteta.

„ Smatramo da će i proces revizije biti urađen  „pro forme“ na koji će se potrošiti nekoliko miliona, a  opet neće biti urađen kako treba. Pozivamo javmnost da nas razumije i pomogne nam da zadržimo svoje pravo“ – ističe Tabaković.

Prema podacima, do sada je iz prava ovih porodica izašlo  26 138 korisnika, što zbog smrti, što zbog punoljetstva. U ovoj brojci su i nosioci prava i sauživaoci. Umrle su 472 supruge, 126 djece i 12 541 roditelj.

“ Kad god se spomenu ove cifre, pojedinci počinju da „skakuću na stolici“. Pitali su nas gdje su pare, jer je evidentno da se broj naših korisnika smanjuje, ali odakle ćemo mi znati gdje su te pare. Na godišnjem nivou to je između 17 i 20 posto, i prema ovom trendu za 10 do 15 godina, ugasit će se  naše organizacije. Osnovano postavljamo pitanje zar su ljudi koji vode ovu državu spremni da zanemare ovu činjenicu i da kaži da podpadamo pod javnu potrošnju“ – naglasila je Tabaković.

Na području općine Visoko trenutno je 490 šehidskih porodica.  U posljednjih 14 godina ugašeno je  38 porodica,  243 djece je izašlo iz prava,a  umrlo je 107 roditelja šehida i poginulih boraca.

Organizacije porodica šehida potpuno su jasne u svojim zahtjevima  prema Federalnoj Vladi: traži se revizija korisnika, ali i odgovori na pitanja gdje je novac koji samo iz ZDK iznosi oko 1, 5 miliona KM na godišnjem nivou po osnovu izlaska iz prava pripadnika ove populacije.

„ Izaći ćemo na masovne proteste i pozvati na građansku neposlušnost, a  u konačnici ćemo krenuti sa tužbama, jer imamo sve osnove za to“.

Komentar smo zatražili od poslanika u Federalnom Parlamentu iz Visokog, Džemaila Silajdžića koji će zajedno sa kolegama donijeti konačnu odluku o mogućem cenzusu, ali smo dobili informaciju da poslanik još nije vidio primjerak Nacrta izmjena Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica, pa nije u prilici komentarisati. Silajdžić je demantovao informaciju da će se ovaj Zakon naći pred parlmentarcima do kraja ove godine, naglašavajući da će se vjerovatno razmatrati na januarskoj sjednici.

Proudly powered by WordPress