Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ne gazi travu, puši je …

cicakBotanika je bitna iz mnogo razloga. Biljke su sastavni dio života na Zemlji. Proizvode kisik, hranu, vlakna, gorivo i lijekove. Također, apsorbiraju ugljik dioksid u procesu fotosinteze. Nekada je na Srednjoj školi “Janko Balorda” godinama stajao veliki grafit “Ne gazi travu, puši je”, sve to ukazuje da su biljke, trava i nisko rastinje jako važni za ljude. Međutim, nije baš mjesto biljkama svuda gdje bi one željele da rastu, posebno ako se radi o putnoj komunikaciji i samom ulazu u grad. Baš jedna takva biljka ili bolje rečeno sada već omanje stablo obitava na samom ulazu u Visoko, između dva moderna i potpuno nova shopping centra na početku mosta koji posjetioce vodi direktno u grad. Osim što je pomenuta biljka neugledna i nikako joj mjesto nije tu gdje trenutno raste, ona najdirektnije ugrožava i saobraćaj u situaciji kada se na mjestu gdje izrasta mimoilaze dva vozila.

Fotografije i tekst koji objavljujemo bi trebali biti domaći zadatak za neko od javnih preduzeća i onoga ko izdaje radne naloge na račun poreznih obveznika koji u Visokom, ako ništa drugo bar zaslužuju da normalno saobraćaju i imaju pristojan ulazak u grad. Donedavno na lokaciji nesuđenog kružnog toka odmah iza naplatnih kućica bilo je gotovo, pa nemoguće normalno se uključiti u saobraćaj zbog visokog i divljeg rastinja, a korov i divlje rastinje nekontrolisano izrasta cijelom dionicom pješačke staze od Podvanjskog do mosta na semaforima.

cicak1U ime poreznih obveznika i redovnih budžetskih plata u Općini Visoko, ne bi bilo loše da se neko malo pozabavi i ovim lokalnim komunalnim stvarima i problemima zbog čega i jesmo glasali na lokalnim izborima, nasuprot “visoke politike” kojom se pojedinci pokušavaju baviti, ničim izazvani.cicak2cicak3

Proudly powered by WordPress