Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pliva patka, leti guska…

patka turbanBaš neki dan ja idem čaršijom i kažem sebi, nek se vala smirilo ovo u Turskoj, pa da mogu i ja dati svoje mišljenje, nakon što su se sve kockice uklopile. Dakle, odjednom ne valja Erdogan, jer ne valja centar umjesto parka, odnosno zabrana alkohola oko škola, stadiona i poslije 22 sata, odnosno ne valja što Erdogan savjetuje Turke da imaju najmanje troje djece, jer imaju uslove za to, ne valja jer savjetuje ljude da piju više kefir nego alkohol, ne valja što je napravio najveći ekonomsko-privredni uspjeh jedne svjetske zemlje u ovim kriznim vremenima na materijalističkom dunjaluku, ne valja on ba, on je musliman, on hoće šerijat, on hoće sve, što bi rekao Damir Nikšić.

Znaći ne valja Erdogan, jel’ tako?! Eh, da vidimo malo šta je to čika Erdogan, najbrko svijeta napravio za Tursku za svog mandata. Pogledajmo ispod, Turska u brojkama prije Erdoğana i sad:
Dug IMF-u: 25,6 milijardi USD (2001.), 0$ (danas)
Inflacija: 68% (2001.), 6,5% (danas)
Izvoz: 25 milijardi (2001.), 151,8 milijardi (danas)
BDP: 230 milijardi (2001.), 770 milijardi (danas)
Realni ekonomski rast: -9,4% (2001.), 8,9% (danas)
Prihod po glavi stanovnika: 3.000$ (2001.), 10.600 (danas)
Izdvajanje za zdravstvo: 2,9 milijardi $ (2001.), 16,8 milijardi (danas)
Izdvajanje za školstvo: 6,5 milijardi (2001.), 47,4 milijarde (danas).

Ona šaka nekakvih aktivista za nekakva prava, uz pomoć nekakvih stranaca koji su došli u Tursku da prosvjeduju sa Turcima, protiv nečega što je u njihovim zemljama prisutno već od ranije, iako te zemlje nisu većinski muslimanske, čak šta više, nisu neki ljubitelji islama uopće, kako kroz historiju, tako i danas. Mislim, što to treba nekome kada je čovjek napravio vrhunski napredak, prozivaju ga da je on tvrdolinijaš, islamista, glasačko tijelo mu po selima, ovo-ono, a on napravio svima da je bolje i da se ponose na to. Na kraju krajeva, nije neko sa strane došao u Tursku i napravio napredak, već su oni koji podržavaju planove svoje vlade, i koji su zasukali rukave i radili da ovo naprave i ostvare, a oni su isto Turci, oni su dio te napredne Turske i oni podržavaju svog premijera.

Eh, ti Turci koji su radili da ovo ostvare, oni i treba da imaju najmanje troje djece, koja će biti odgojena da vole svoju zemlju i državu i koja će sutra raditi pošteno i vrijedno kao i svoji roditelji, oni treba i da imaju škole, sportske terene i ulice poslije 22 sata čiste od alkohola, da ne bude belaja, jer ja još nisam vidio trijezne i normalne ljude da se poslije ponoći marišu, bodu noževima i slično, obićno su pijani i ludi. Ovi ljudi i treba da piju turski kefir i da u njemu uživaju, kao što ja uživam u sarajevskom kefiru i oni  treba da piju manje alkohola, pa čak i nikako, jer su muslimani, vrijedni su, hoće raditi, i ne znam šta je tu loše premijer poželio svojim sunarodnjacima.

Šta je trebao reći premijer, dragi moji Turci, evo napravili smo napredak, e hajmo sada sjesti fino, raspuhati roštilje, ponapijati se svi, pa polupati ako nam se ćefne, hajmo prolit’ sav kefir, hajmo djeci i sportistima prodavat alkohol pored škole i terena, hajmo dozvoliti da nam se svaku noć pijane budale pobiju i da nećije dijete pogine ili od belaja ili od pijane vožnje, hajmo više ne rađat’ djecu, šta će nam više, ima nas već 70 miliona, dosta nas je, hajmo malo umirat, a ne rađat se, hajmo malo zaboraviti na svoju vjeru, pa onda otići u helač kao što smo otišli poslije Kemine vladavine, hajmo malo sve kontra, tako treba.

Hajmo mi malo uporediti Erdogana sa našom SDA. Zašto SDA? Pa zato što naša SDA se šlepa Erdoganu na svim nivoima, a ne mogu mu ni pera odbiti ni u kom smislu. Ali, nejse, kako uporediti SDA sa AK Parti ili AKP od našeg Erdogana? Nikako, nema usporedbe, samo se vratimo gore na one podatke o uspjehu i vidimo da se nema šta upoređivati, jer se usporedba može raditi samo kada poredimo dvije strane u usponu, a kada imamo jednu u usponu, a drugu u padanju, nema se tu šta porediti.

Odnosno, ne može se porediti BiH i TUR nikako, jer nas je malo, zbunjeni smo nacionalno, poplašeni religiozno, upropašteni privredno-ekonomski, pokvareni mentalitetski, a njih je 70 miliona i svi su haman kao jedan, a ovi ostali su hipici, Kemonostalgićari, i poserem ih, kada ne vide šumu od drveća. Sakrivali se iza „šatro“ protesta protiv nekog šoping centra, a onda napravili cirkus i pokazali svoje prave frustracije i šta je bilo na kraju, ništa, prosvjedujte slobodno, ali nema lupanja i uništavanja ničega. Isto tako se i naši političari sakrivaju iza naroda, a taj isti narod isto da je pukao se nekom lošom robom i nikako da skonta da ga levate non-stop, a napretka nema, a kod Erdogana ima i napretka i čak šta više, ima već zacrtane planove za Turski naredni napredak do 2023. godine!!!

Nek mi neko iz SDA stranke koja predstavlja Bošnjake, muslimane, balije i ostale koji su neki mix ovo troje, neka mi kaže da li imaju plan za 2013., a kamoli za 2023. godinu, eto volio bih, bio bih zahvalan i ako imaju nešto produktivno, a ostvarivo, glasat ću za njih sve do 2023., kada ću odlučiti hoću li dalje glasati ili ne, ovisno da li su planovi ispunjeni. Eto, pristajem da budem levat i budala do 2023., ako imaju fakat neki plan.

Mahanje zastavama Turske, rent a patriotizam, nastavak naprđivanja šlepanja susjednim zemljama poput naših dragih komšija Srba i Hrvata, nastavak iskompleksiranog djelovanja kompleksaša sve tri nacionalne jedinice u BiH, koji su nesposobni da u svom posranom entitetu, Federalnoj jedinici, za sebe naprave bolje mjesto za život. Eto kao Hrvati malo bolje žive, ali i to je zbog predstavništava iz Hrvatske, nije od njihovih ruku rada sigurno.

Ne bi bilo loše da nas Turska iznajmi na jedno 10 godina, i da nas zauzda u svoj sistem rada i napretka, da nam nametne svoju policiju i zatvore, da više nemamo vremena za svakodnevne gluposti na koje trošimo dragocijeno vrijeme, jer nam propadaju generacije, gubimo korak sa komšijom, a kamoli svijetom, postajemo crna rupa planete i to na dijelu planete gdje se države trude da bolje stoje u svakom smislu i gdje nema mjesta za šatro mangupe poput Grka i njima sličnim.

Evidentno je da ne idem u historijske elemente povaljivanja nas od strane Turaka, to je bilo, prošlo, ništa od toga nemamo, a vidimo da se neki i dan danas trpaju Turcima, a ni sami ne znaju šta od njih da traže, i koliko možemo napraviti od te neke saradnje. Uglavnom, da smo valjali onda, ne bi nas ostavili tek tako, jer smo mi nacija prelivoda i kad jednom takve provale, ostave ih na cjedilu, pa smo tako i mi ostavljeni bili. Da ne bude zabune, nikako nismo odmah prihvatili Austrijance, i nismo promijenili navike i nošnje, i nismo kasnije prihvatili naciste, pa onda partizane, pa onda komuniste, pa onda nacionaliste, pa ne znam šta već još nismo prihvatili i promijenili skladno naše živote i sve što ide uz to. Nismo, jer nismo mi takvi…

Onako kako neko poima sebe, svoj život, svoje prohtjeve, stavove, tako će i gledati na Tursku i Erdogana, jer ako je neko zelen, on će gledati zeleno, ako je crven, gledat će crveno i tako dalje. Ako je neko ekonomista, shvatit će napredak Turske, ako je musliman, shvatit će da je alkohol zabranjen jer je štetan, posebno oko škola, sportskih terena ili poslije 22 sata na ulici i kafanama, ako nije musliman, a razborit je, shvatit će ovo isto kao musliman, samo što će popiti koju za svoj ćeif, ali će shvatiti opasnost koju nosi, ako je neko porodičan čovjek ili želi porodicu, u ovoj našoj državi koja daje 9,5 KM mjesečnog dječijeg doplatka i još k’ tome zadužuje tek rođenu i nerođenu djecu sa dugom prema MMF-u, taj podržava napredak Erdogana, podržava rad i uspjeh i podržava pomoć koja se izdvaja za porodice, za djecu, za školstvo i tako dalje. Ako je neko gluh i čorav na sve ove pozitivne stvari, onda će taj neko reći da je Erdogan fundamentalista i diktator i da je Kemo bio bolji. Eh, tog nekog bih ja samo pozvao da pročita one gore činjenične podatke, pa da malo pokrene učmali mozak ne bi li dokučio stvarnost.

Kemal Ataturk, šatro otac svih Turaka, čovjek koji je sekulizirao Tursku toliko da umalo nisu ostali bez islama, srećom neki su se održali tolike godine, jer su bili vjernici pravi, inaće bi potonuli u Keminoj poplavi sekularizma. Kemal je valjao sa jedne strane, a sa druge nije, jer je napravio vojno policijsku državu, koja je postala vojno policijski poligon, i gdje je vojska mogla svaki dan napraviti državni udar, ali srećom nije, jer kakvi su Turci, bilo bi bruka mrtvih. Kemo je zabio zadnji, ali veoma važan ekser u tabut hilafeta i tako dozvolio da se muslimani raspu bez centra, a gdje je puno imama, kilavi su đemati. Kemo je obrijao bradu, a pustio brkove, sve kontra suneta. Kemo je historija, a Erdogan je sadašnjost i budućnost Turske. Erdogan je provozao našu načelnicu u kamionu za odvoz smeća, koji nam je onda poklonio, ne znajući da nije kompatibilan sa našim dimenzijama kontejnera. Nije Erdogan kriv, naši nisu znali šta traže.

Moramo znati šta želimo od Turaka sada, jer nije dovoljno samo mlataranje zastavama, kupovanje Hurem nakita, treba se malo proširiti vidici sa Turskom, ne bi li i mi napravili barem neki napredak, barem za ovu našu djecu koja ništa nisu kriva, a tako su lijepa i puna života.

Pliva patka, leti guska, pliva Bosna u svojim govnima, a preko raznih govnara leti Turska…

Proudly powered by WordPress