Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Petnaest studenata potpisalo ugovore o stambenom zbrinjavanju, ima i Visočana


Direktor Investicione komercijalne banke d.d. Zenica Suvad Ibranović danas je u sjedištu Vlade ZDK-a potpisao ugovore s 15 korisnika kredita iz projekta Vlade ZDK-a o stambenom kreditiranju mladih s područja ovog kantona.

«Naša želja je da ostanete, živite i privređujete na području Zeničko-dobojskog kantona. Zbog toga je Vlada ZDK-a odlučila formirati kreditnu liniju za finansiranje projekata stambenog zbrinjavanja mladih», kazao je Miralem Galijašević, premijer ZDK-a.

Nakon obavljenog javnog poziva, pravo na kreditno zaduženje po kametnoj stopi od 6,37 posto godišnje, steklo je 68 kandidata mlađih od 35 godina, kojim su odobreni krediti u maksimalnom iznosu od 50.000 KM.

«Do danas smo uspjeli obraditi 15 ugovora, a očekujemo da ćemo u narednih 10 dana završiti i ostale ugovore, kako bi i preostala 53 dobitnika kredita što prije došli u posjed sredstava neophodnih za kupovinu stana», kazao je Suvad Ibranović, direktor IK banke d.d. Zenica.

Ugovore o stambenom kreditiranju danas su potpisale osobe s područja općina Zenica, Žepče, Tešanj, Visoko, Kakanj, Maglaj, Vareš i Zavidovići.

Ukupna osigurana sredstva za rješavanje stambenih potreba mladih u ZDK-u iznose šest miliona KM. Za realizaciju prvog javnog poziva namijenjeno je 3,5 miliona KM, dok će preostalih 2,5 miliona KM biti operativno nakon drugog javnog poziva koji će biti otvoren do marta.

(Fena)

Proudly powered by WordPress