Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Koga za novog načelnika?: Selo, grad, vjera, nacija pamet, razum ili debilizam kao i do sada!?


Glasački listić koji omogućava svakoj budali da ga ispravno popuni je “turbo folk”, reče Rambo Amadeus i ne sluteći koliko istine ima u tome. Osam mjeseci je ostalo do lokalnih izbora u BiH, osam mjeseci je ostalo do momenta kada će Visočani izabrati novog načelnika Općine koji će pokušati posrnulo i poniženo Visoko ubaciti u posljednji vagon nekih promjena koje bi u konačnici značile “Bolje i svima prihvatljivo Visoko”.

Kako smo ušli u finalno odbrojavanje isteka mandata sadašnje postave vlasti, daleko od očiju birača i javnosti u stranačkim kuhinjama naveliko se pripremaju raznorazni politički mezetluci u obliku novih predizbornih obećanja i laži. Visokom su potrebna nova lica, novi ljudi, nove vizije, pa makar one bile iz istih onih stranaka koje su već u vlasti kako izvršnoj tako i u zakonodavnoj. Vođeni time i inspirisani raznoraznim, nekad čudnim i smiješnim, pokušajima pojedinaca da dobiju naklonost i neophodnu medijsku podršku Radija Q, ovog sajta i njihovih novinara, analizirali smo i metodom donošenja zaključaka iz pretpostavki pokušali stvoriti sliku onoga što nam predstoji.

Nećemo govoriti o onome što je iza nas, jer ono što je iza nas nije ni blizu onoga što se obećavalo 2004 godine, znači taj period između je jedna velika praznina i laž, koliko god neko drugi mislio da se u tom periodu nešto uradilo. Dovoljno je samo uporediti naš budžet sa budžetima okolnih Općina koje imaju sposobniju vlast i stvari će se same od sebe posložiti. Ali rekoh nećemo se time baviti, ono što nas najviše zanima jeste, šta će nam to političke stranke ponuditi kroz lik i djelo načelnika za naredne izbore.

SDA – Nije tajna da rukovodstvo ove stranke nije zadovoljno svojim kandidatom i njegovom samovoljom, “načelnikovanjem” u dosadašnjem radu. Međutim naše informacije kažu da taj i takav kandidat ima ozbiljne namjere kandidovati se za još jedan mandat. Kako smo saznali Izvršni odbor stranke nije “aminovao” njegovu želju, dok je lokalni nivo bio oprezan i umjesto odbijenice ponudio opciju da stranka kandidira i “pogura” dva kandidata, pa neka narod izabere. Ime drugog kandidata smo već odavno otkrili, to je Rašid Kalota o kojem ne treba puno pričati, međutim u stranci se boje odnosa stanovnika rubnih dijelova općine prema ovom kandidatu. Navodno i samoprozvane gradske “sijede glave” već odavno nemaju ambicija imati svog čovjeka na mjestu načelnika, a nisu ga ni zaslužili jer onaj kojeg su nam nametnuli osam godina pokazao se kao iznimno loše rješenje čije gluposti još uvijek plaćamo u milionskim iznosima na godišnjem nivou. Sa druge strane te sijede glave su se više zabavile računicom kako pokrasti i ono malo državne imovine što je ostalo ili kako izvarati male dioničare i preuzeti većinskim paketom firme koje ničim osim njihovom maštom, nisu njihove. U toj konstalaciji stvari bit će interesantno kako će računicu od cca 20.000 birača podijeliti rukovodstvo SDA. Da li ići na varijantu asfaltiranja preostalog dijela kukuruznih polja po selima i ponuditi kandidata sa sela (trenutnog ili nekog novog) ili upustiti se u neizvjesnost sa gradskim kandidatom koji nema podršku u poniženom gradu punom rupa i bez rasvjete sa cca.6000 birača od kojih nešto oko 50% izađe na izbore, pitanje je sad?

SBiH – Ovdje su stvari puno jasnije. Mada su prvaci ove stranke zauzeti većim funkcijama od onih sa lokalnog nivoa, jer su apsulutnu pobjedu na Općim izborima iskoristili da se “uvale” na dobre Kantonalne ili Federalne funkcije, oni i nemaju puno rješenja. U stranci su im ostale manje poznate face koje tek treba da nečim zasluže pažnju javnosti. U takvoj situaciji, sam po sebi nameće se Asmir Hodžić kao kandidat za načelnika. Razlog za optimizam traže u činjenici da je Hodžić na prošlim izborima izgubio za stotinjak glasova. Da nije bilo nekih “lauferskih” gradskih kandidata koji su ničim izazvani odnijeli više od 1000 glasova, političkom logikom u ovoj stranci misle da im mjesto načelnika ne dolazi u pitanje, a to je i fin imidž pred osnivačem stranke i učvršćivanje postojećih funkcija. Samo je pitanje koliko Hodžić ima želju da eventualno dva puta izgubi samo zbog toga što u Visokom vlada debilna uvriježenost podjele na gradsko i seosko, odnosno da plati ceh Avazovog medijskog linča prema predsjedniku lokalnog odbora vlastite stranke. Također pitanje je ko će zamjeniti direktora bez ograničenja trajanja mandata u JKP “Gradska Groblja”. Što će reći, pitanja je puno i matematika je i ovdje presudna s tim što mi smatramo da će Hodžić ipak prihvatiti kandidaturu, jer ga u konačnici ne košta ništa. Uvijek se može vratiti na “Groblja” gdje je doživotni direktor i ne mora čekati da bude načelnik kako bi imao od čega da živi. Ustvari na momente je on i bio načelnik, djelujući kao siva eminencija u sva tri slučaja prethodnih načelnika, tako da mu je svejedno.

SDP – Nakon izbornog šamara na prošlim izborima, teško da će se iko pametan usuditi kandidovati iz ove stranke, bar dok se tamo ne dese neke radikalne promjene i čistke. Nakon velike pobjede prije osam godina i velike izdaje sopstvenog kadra izabranog u izvršnu i zakonodavnu vlast, te onih sa mjesta direktora Javnih preduzeća ova stranka je u dubokom knock out-u. Stidljivo se pričalo da bi Jasmina Zubić eventualno prihvatila kandidaturu, ali mi smatramo da će se ona zadovoljiti mjestom broj jedan na glasačkom listiću i novim mandatom u novom sazivu Vijeća. Matematički gledano, sumnjamo da bi SDP želio praviti konkurenciju i oduzimati glasove namjenjene Asmiru Hodžiću.

LDS – Ova mala simpatična stranka je osudu birača zbog promjena koje je napravila u rukovodstvu već osjetila na Općim izborima, ali sujeta i ego pojedinaca unutar nje je veća i od njihove prirodne ljudske težine tako da je moguće očekivati novog-starog kandidata sa motom važno je učestvovati i ostati u Javnom preduzeću – ustanovi te uživati u svim blagodatima koje ti budžet pruža.

Toliko za sada, zaključke iz pretpostavki više nećemo izvoditi, ali ćemo analizu nastaviti kada stranke i konačno stave sve karte na stol i odluče biračima javno ponuditi konačno rješenje svojih matematičkih računica i objaviti imena kandidata za načelnika koji će nas ili potopiti do kraja ili djelimično izvesti prema svjetlu na kraju tunela. Ali ne onog tunela na Ravnama.

Proudly powered by WordPress