Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Povelja Kulina Bana, krunidbeno i grobno mjesto Tvrtka I Kotromanića imaju veći državni značaj za BiH od Begove džamije, Starog i Višegradskog mosta!

Bosanska Crkva, bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, njegovo krunidbeno i grobno mjesto u Visokom za državu BiH je važnije i značajnije od “Višegradskog mosta” Mehmed – paše Sokolovića, “Starog Mosta” u Mostaru i “Begove džamije” u Sarajevu zajedno! Možda će ova kvalifikacija nekima zvučati grubo, međutim treba znati da su tri pomenute građevine, bez obzira na njihovu neizmjernu vrijednost ipak djelo ruku okupatora. Sa ovim tekstom se vjerovatno neće složiti oni koji misle da je povijest Bosne stara samo 600 godina, kao ni agresori koji su povijest Bosne izopačavali zadnjih 100 godina na kojekakvim akademijama nauka i znanosti u Zagrebu i Beogradu.

Tvrtko I Kotromanić i Kulin Ban u ovoj zemlji bi trebali biti svetinje za sve one koji se deklarišu kao Bosanci i Hercegovci. Mi koji svoje korijene vučemo od Bogumila i Patarena bez obzira jesmo li naslonjeni na Pravoslavlje, Katoličanstvo ili Islam trebamo puno više znati o našem najvećem Kralju i Banu koji nam ostavlja najstariji pisani dokument o nama samima.

Ovo što je uradio ministar u kantonu Sarajevo Emir Hadžihafizbegović je velika stvar. Velika stvar je da Bosanci i Hercegovci u svojoj zemlji prvi puta uživo mogu vidjeti jednu od tri postojeće “Povelje”. Međutim u svim agencijskim vijestima, dnevnoj štampi, na internetu, radiju i televiziji….nigdje se ne spominje da je, istorijski dokazano, “Povelja” pisana u Visokom!?

Šta radi domaća vlast i nadležne institucije, odnosno Muzej!? Ništa kao i do sada, oni smatraju da je istorija Visokog, kožarska stupa, čibuci i grnčarije te privatne fotografije stare 40 godine.

Za one koji ne znaju u Visokom na mjestu gdje su Austrougari napravili prugu leže temelji Crkve Bosanske, na tom mjestu 1910 godine izvjesni Karlo Patsch prilikom istraživanja lokaliteta je otkrio grob Tvrtka I Kotromanića, u kojem su se nalazile njegove kosti, kruna, plašt sa ljiljanima i još dosta nepoznatih predmeta, jer dokumentacija sa istraživanja nikad nije objavljena!? Zašto ne postoji dokumentacija saznat ćemo 1992 godine kojoj su prethodili Gavrilo Princip, Karađorđevići, Cvetković, Maček, Josip Broz, Franjo Tuđman, Slobodan Milošević i drugi….

Jasno je što se u Brozovoj Jugoslaviji ništa nije znalo o srednjovjekovnoj Bosanskoj državi, međutim, nedopustivo je da nakon svega sadašnja bosanska vlast u cijeloj priči o Kulinu Banu i njegovoj “Povelji” ne spominje Visoko kao veoma bitno mjesto i tadašnji Parlament Bosanske države. Umjesto da rasvjetlimo taj dio Bosanskohercegovačke istorije sa pregrštom artefakata, mi iskopavamo “piramide” i pri tome se još jednom udaljavamo od svog identiteta.

Proudly powered by WordPress