Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Gračanici do kraja godine pitka voda

Područje Gračanice već više decenija ima problem sa snadbjevanjem pitkom vodom. Na ovom području nije riješeno pitanje vodosnadbjevanja, tako da su jedini izvori vode bunari i lokalna izvorišta.

Na današnjem sastanku predstavnika Općine Visoko i ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede ZDK utvrđene su izmjene u projektnoj dokumentaciji, te će se nakon njihovog uvrštavanja u projekat početi sa konkrektnim projektovanjem građevina na vodozahvatu Podvinjci.

 

„Tada ćemo tačno vidjeti o kojim se količinama vode radi, te s čim raspolažemo. Sva su ova istraživanja pretpostavke kojima se ne mogu tačno definirati količine vode. Količina vode određuje i broj korisnika s ovog vodozahvata“ – izjavio je za Radio Q Ermin Dlakić, direktor JKP Visočica Visoko i član komisije za reviziju projekta.

 

Dlakić je ponovio da na općini Visoko nema puno pitke vode, a taj će problem s vremenom biti sve veći. To je dodatni razlog za stalna ispitivanja i velika ulaganja u ovaj vodozahvat.

 

Sugestije predstavnika MZ Gračanica usmjerene prema cilju da svi stanovnici ovog područja konačno i dobiju pitku vodu u slavinama, prihvaćene su od strane predstavnika općine i kantona, ali bi tek postavljanje građevina i dalja ispitivanja trebala donijeti više detalja o količinama raspoložive vode.

 

Kompletan bi projekat trebao biti završen do kraja maja ove godine. Iz ZDK upućen je zahtjev prema resornom federalnom ministrstvu sa zahtjevom za izdvajanje 350 000 KM, što bi bilo dovoljno za izgradnju vodozahvata Podvinjci.

“Do sada je već obezbijeđen vodomaterijal vrijednosti 100 000 KM, a do kraja izgradnje rezervoara bit će urošeno i do pola miliona KM. Dalji će radovi biti obezbijeđeni i sufinansiranjem mještana ove brojne mjesne zajednice” – potvrdio je načelnik općine Visoko, Munib Alibegović.

Proudly powered by WordPress