Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Unutrašnji raskol u SDA, suicidan odnos sa medijima SBiH, šansa za SDP?

Nakon Prvog maja u Visokom će krenuti ozbiljnija predizborna kampanja i “otkrivanje karti”, odnosno listi za općinsko vijeće, nosioca listi i kandidata za načelnika. Trenutne prognoze o tome ko bi mogao činiti novu vlast odnose se samo na SDA i SBiH.

 A da li je to u Visokom i realno?

 Možda i nije, ako znamo sljedeće. U SDA vlada opšte ludilo. Postoje tri struje, navodna gradska (iako ne znam šta to znači, jer se muslimani ne bi smjeli geografski dijeliti i to Islam ne priznaje), zatim “ZA” Muniba i napokon “PROTIV” Muniba. Mada je već sada jasno da će u finalni krug pred Izvršni odbor i Kadrovsku komisiju otići imena Nijaza Šahinovića i Muniba Alibegovića. Međutim vrloje interesantna ova opcija “ZA” i “PROTIV” jer pretenduju na iste glasove i iste birače, samim tim ih i razvodnjavaju što opet daje veće izglede SBiH koja je prije dvije godine trijunfalno prezentirala rezultate Općih izbora i svojih kandidata na njima. Danas je to malo drugačije. Posljednja dešavanja u Krajini vezano za nasilničko ponašanje Sadika Bahtića prema novinarima, medijski linč Avaza prema Vahidu Heći i interesantan odnos FTV I NTV Hayat prema Harisu Silajdžiću sigurno će se reflektovati i na lokalni nivo.

Ovaj ambijent je idealan za eventualni “come back” posrnulog i poniženog visočkog SDP-a. Međutim i u njihovim redovima kao znak odlučnog djelovanja prvo bi trebalo iščlaniti dvadesetak “viđenijih” i prevaziđenih lokalnih socijaldemokrata, skratiti broj kandidata na listi, ponuditi za mjesto  načelnika mladu i neprofanisanu facu, a zatim igrati na kartu Željka Komšića koji svakim danom među običnim pukom bosanskohercegovačke orijentacije ubire sve više simpatija bez obzira na vjeru i naciju. Ali ima li SDP snage za pobjedu sopstvene unutarstranačke sujete? Ja mislim da nema, iako bi najbolje za Visoko bilo da niko nema većinu u Vijeću i da niti jedna od tri “najveće” stranke u Visokom nema više od 10 vijećnika. U toj varijanti bilo bi svejedno ko bi bio načelnik.

Poslije praznika rada u gradu sa 7.000 nezaposlenih, mnoge stvari će biti jasnije.

Proudly powered by WordPress