Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bruceloza vreba s više lokacija oko Visokog: Oprezno s obilježavanjem prvomajskih praznika na livadama


Tragom informacija iz Savjeta MZ Bulčići da stoka oboljela od bruceloze“ nakon eutanazije, nije propisno zatrpana, te da nisu uklonjene maske i rukavice radnika  kao i krv zaraženih životinja“, informaciju više zatražili smo od direktora JP „Veterinarska stanica“ Visoko mr Ahmeta Kurspahića koji je za Radio Q izjavio:

 

„Na tom lokalitetu u vrijeme izvođenja eutanazije bila je prisutna kantonalna inspektorica Fadila Sivro koja je vršila nadzor nad ovim procesom. Urađena je dezinfekcija  mrtvih ovaca i nakon zatrpavanja u zemlju. To je ustaljena praksa koju smo do sada više puta ponavljali.

Mislim da je daleko veća opasnost na mjestima na kojem su boravile žive zaražene ovce, a boravile su i na lokaciji Begića luke“ – izjavio je Kurspahić.

 

Eutanazija ovaca oboljelih od bruceloza, obavljena je tokom proteklih sedam dana na privatnim posjedima vlasnika stoke, te na lokalitetu  izletišta Begića luka u MZ Bulčići, općina  Visoko.

 

Mr Ahmet Kurspahić je naglasio da s obzirom da ne postoji jama za odlaganje životinjskog otpada, eutanazirana stoka se zatrpava na više lokacija uz provođenje svih zakonskih propisa.

 

U saopštenju za javnost Savjeta MZ Bulčići „obavještavaju se građani općina Visoko, Breza i Kakanj koji tokom prvomajskih praznika posjećuju izletište Begića luka na prostoru MZ Bulčići, da isto nije preporučljivo za zadržavanje ljudi, pogotovo djece“.

 

Komentarišući ove navode mr Kurspahić je izjavio da  je mogućnost zaraze na većem broju livada kojima su prošle zaražene ovce, dosta velika, i to ne samo na ovoj lokaciji. Epidemija je proglašena prije 20-tak dana i svi imaoci ovaca  trebali bi  ih testirati te otkolniti svaku sumnju na  postojanje virusa bruceloze.

 

„Od 1800 životinja koliko je ispitano na području općine Visoko, otkrivene su 54 oboljele ovce  i jedan magarac, što i nije velik broj u odnosu na druge sredine. Najveći je problem ipak nepostojanje jame grobnice u koju bi se zatrpavala oboljela stoka, ali i taj bi problem uskoro trebao biti riješen“ – izjavio je mr Kurspahić.

 

Općina viosko je do sada izdvojila sredstva za ispitivanje 800 potencijalno oboljelih ovaca, a vlasnici stada trebali bi se odazvati na ispitivanja te testirati ovce na virus bruceloze.

 

Proudly powered by WordPress