Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Poodmakli radovi na dionici Dobrinje – Kakanj

Radovi na dionici Kakanj – Dobrinje, autoputa od Sarajeva ka Zenici, odvijaju se brže od ugovorene dinamike.

-Izvođač radova na dionici (BH konzorcij koji čine Euroasfalt Sarajevo, Hering Široki Brijeg, HP Investing Mostar i Putevi Grude) napravio je takvu dinamiku gdje je planirano da se saobraćaj na novoj dionici autoceste pusti u promet do kraja 2008., a samo neki završni radovi ostave za početak iduće godine – izjavio je Feni direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Erdal Trhulj.

Prema njegovim riječima, osnovna karakteristika ove dionice u odnosu na prethodnu jest da je za isti rok potrebno izvesti duplo veći obim posla.

Pored 9,4 km nove autoceste sa šest mostova dužine po 10 m treba izgraditi i tri km nove regionalne ceste od kojih je 640 m na mostovima duž rijeke Bosne, kao i 8 km armirano-betonskih zidova na autocesti i regionalnoj cesti, te jednu pasarelu i rekonstruirati petlju Kakanj.

Trhulj je podsjetio da su se na ovom tenderu, uz strane ponuđače, prvi put pojavila dva domaća konzorcija što je za posljedicu dobilo jaču konkurenciju, bolji kvalitet i niže ugovorene cijene.

-Uz sve navedeno, ovo nam je bio jedan od najjačih argumenata u pregovorima s Evropskom investicionom bankom. Sami su se uvjerili u kvalitet i brzinu rada domaće građevinske operative – dodao je Trhulj.

-Podatak da je BH konzorcij sastavljen od četiri firme srednje veličine, za naše uslove, za samo tri mjeseca rada napravio vrijednost posla od 10 miliona KM, a veliki evropski „gigant” SCT, na sarajevskoj obilaznici, za gotovo osam mjeseci ni 700 hiljada KM za njih je bio poražavajući, a za nas trijumfalan-kazao je Trhulj. 

Još pet od 340 predmeta eksproprijacije je ostalo neriješeno, ali oni  ne bi trebali ugroziti planiranu dinamiku.

Rok za završetak radova je 30. mart 2009.

(Fena)

Proudly powered by WordPress