Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Viosko uskoro zbratimljen s Dubrovnikom – Općina Visoko najveći ovogodišnji donator istraživanjima piramida

Visoko bi se uskoro moglo zbratimiti s gradom Dubrovnikom – tu je informaciju novinarima potvrdio Munib Alibegović, načelnik općine Visoklo tokom današnjeg sastanka s predstavnicima Fondacije AP „Bosanska piramida Sunca“.

Nakon Bjelovara bio bi to drugi hrvatski grad koji je potpisao ugovor o bratimljenju što bi u bližoj i daljoj budućnosti otvorilo vrata privrednim,sportskim, ali i turističkim mogućnostima zbratimljenih općina.

 

Ovu je mogućnost pozdravio i nezavisni istraživač Semir Osmanagić ističući kako već posljednjih mjesec dana brojne turističke grupe iz Hrvatske i Bjelovara posjećuju turističke destinacije u Visokom.

Tokom današnjeg sastanka predstavnika fondacije te općinskog načelnika sa saradnicima istaknuto je da je općina Visko ove  godine najveći donator u projektu istraživanja bosanske doline piramide. Nakon nje slijede ZDK te drugi privredni subjekti.

 

Razgovaralo se u zaštićenoj zoni na području Visočice i Starog grada Visoki, te nemogućnosti istraživanja na ovom području. Zaključeno je da će se područje Visočice razložiti na određene prioritetne  zone, čime bi se odredilo šta to zapravo pripada Starom gradu, te na kojem se lokalitetu mogu nastaviti radovi.

Prema riječima Muniba Alibegovića, načelnika općine Visoko, ovog će ljeta biti aktuelni i radovi na obnovi vertikalne i horizontalne signalizacije koja će biti finansirana s kantonalnog nivoa: iz resornog ministarstva te Turističke zajednice.

 

Kao značajan projekat je izdvoje i kamp Luka na kojem su već počeli radovi, a  koji bi u konačnici sadržavao kompleks bazena, smještaja u kampu, te druge rekreaciono – turističke sadržaje.

Najavljena je i međunarodna konferencija o piramidama koja će biti održana krajem mjeseca augusta u Visokom.

 

Proudly powered by WordPress