Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ekipa ZDK ubjedljivo prva

Na petim Sportskim igrama paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH, koje su održane na stadionu pod Bijelim brijegom u Mostaru, nastupilo je 120 takmičara iz devet kantona FBiH i ekipa iz Republike Srpske, koji su ove godine iako takmičari gosti bili u zvaničnoj konkurenciji.

Najviše uspjeha imali su takmičari sa područja Zeničko-dobojskog kantona. U atletskom višeboju kod muškaraca prva je bila ekipa Zeničko-dobojskog kantona sa 50 bodova, druga ekipa Unsko-sanski kanton    sa 29 bodova, a treća Tuzlanskog kantona sa 15 bodova. U konkurenciji žena u atletskom višeboju prva je ekipa Kantona Sarajevo sa 35 bodova, druga ZDK sa 25 bodova, a treća Bosansko-podrinjskog kantona sa 11 bodova. Ukupno u atletskom višeboju prva je ekipa Zeničko-dobojski kanton  sa   75 bodova, drugi Kanton Sarajevo   sa 47 bodova, a treći Unsko-sanski kanton sa 29 bodova.

 

Na turniru u šahu pobjdneik je Zeničko-dobojski kanton, druga je ekipa Srednjobosanskog kanton/Kantona Središnja Bosna, a treći Kanton Sarajevo.

 

”Ovo je peta za redom pobjeda takmičara Zeničko-dobojskoga kantona, ali do sada i najznačajnija, jer je izborena u dosada najjačoj konkurenciji među 120 takmičara, koliko još nikada nije bilo. Među takmičarima Kantona Sarajevo su bili i dvoje kandidata za paraolimpijske igre Kina 2008. Godine, a dodatno je bila i ekipa Republčike Srpske o kojoj se nije znalo mnogo”, rekao nam je Mirsad Ðulbić, član ekipe ZDK.

 

Takmičarsku ekipu ZDK su činili članovi udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize iz Zenice, Zavidovića, Vareša i Doboj-juga.

 

Sportska takmičenja su kao i inače prošla u duhu druženja, upoznavanja, proširenja ranijih poznanstava i prijateljstava, a organizacija takmičenja se odvijala po pravilima International Paralympic Committee (IPC) i Atletske asocijacije invalida (AAI).

 

Ove sportske igre su do sada najveće održane u Bosni i Hercegovini po više elemenata, brojnosti takmičara, zastupljenosti takmičara iz svih dijelova BiH i učešća najkvalitetnijih takmičara ove invalidske populacije. (Zeda)

Proudly powered by WordPress