Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Povećan natalitet u ZDK

Analizirajući zdravstveno stanje stanovništva i organizaciju zdravstva na području Zeničko-dobojskog kantona može se konstatovati da nema značajnijih promjena. Po vrstama bolesti najčešće se javljaju bolesti gornjih dišnih puteva, koje ne predstavljaju neki veliki problem, ali problem predstavljaju hronične bolesti koje pogađaju stariju populaciju, prije svega bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes i tumori, istaknuto je u nedavno prezentovanom izještaju o zdravstvenom stanju stanovništva u ZDK.
“Prošle godine zabilježen je porast oboljelih od tumora, u odnosu na godinu prije povećanje je čak od dvadeset odsto, pri čemu je najučestaliji malignom bio rak pluća, potom rak debelog crijeva, te rak želuca. Da li se radi o većem broju oboljelih od raka ili o boljoj evidenciji, sa sigurnošću se ne može utvrditi” – rekao je dr. Senad Huseinagić, direktor Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo.
U drugim oblastima zdravstvenog stanja stanovništva, u odnosu na raniji period, postoje neke manje promjene, a jedna od veoma važnih je činjenica da je zaustavljen pad nataliteta na području Zeničko-dobojskog kantona. Zabilježena je veća stopa rađanja, što je ohrabrujući pokazatelj za planiranje razvoja regije.

(Zeda)

Proudly powered by WordPress