Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dino Merlin o himni BiH: I one budale što su je ukinule tek će sada imati problema!(FOTO)

Uz visoku temperaturu zraka i potpuni “ugođaj” Unisovog fabričkog pogona UTL, sinoć je promovisan deseti studijski album Dine Merlina.

Ni neuobičajen enterijer, sparina te zvuci mašina u pokretu nisu omeli brojne zvanice, novinare, prijatelje i poštovaoce rada Dine Merlina da prisustvuju promociji albuma simbolično nazvanog “Ispočetka”.

 

Osamdesetih godina prošlog stoljeća Dino Dervišhalidović radio je u tim pogonima kao metalski radnik – kalioničar. Tih su godina nastali i njegovi prvi hitovi: Kokuzna vremena, Ljubav nije paradajz, Pile u kandžama jastreba…

Promovirajući album „Ispočetka“ na ovom mjestu, Dino Merlin je skrenuo   pažnju javnosti na neophodnost oživljavanja industrije i ponovnog pokretanja proizvodnje u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini.

„… Mi živimo u zemlji koja preskače osnovne stepenice, pa s prvog hoću na šesti stepenik… Taj racio, taj razum nam govori da nema ni jedne zemlje koja može svoj prosperitet dugovati trgovačkim lancima i građenjima svega drugog osim fabričkih pogona. Mi samo nešto prodajemo, otvaramo granape, niko neće da radi…“ – izjavio je Dino Merlin prilikom obraćanja novinarima u  sparnom  prostoru Unisove fabrike u Vogošći.

 

Prošlosedmični izlazak desetog studijskog i petog solističkog albuma Dine Merlina “Ispočetka” opravdao je velika očekivanja brojnih poštovalaca ovog umjetnika, kako u zemljama bivše Jugoslavije, tako i širom svijeta. Samo u Bosni i Hercegovini je već rasprodan početni tiraž od 30.000 primjeraka, a najavni singl “Dabogda” nakon dvije sedmice postojanja ima oko 300.000 pregleda na You Tubeu.

Ova se pjesma već nalazi na vrhu top lista u Hrvatskoj i Srbiji, iako je prikazivanje spota u kojem u ritmu muzike plešu poglavari tri vjerske zajednice u BiH, kod nas izazvala dosta polemika

 

„To ne želim posebno komentarisati jer malo je glupo da neko brani islam i muslimane od Dine Merlina, to je zbilja paradoks! – prokomentarisao je Dino Merlin.

 

Na albumu se nalazi  šezdeset minuta muzike, koja je nastajala u protekle četiri godine. Pjesme na albumu govore o životnim iskustvima u kojima se mogu prepoznati mnogi, a posebno se izdvajaju tri teme – brak, vjera i individualizam.


“Jako mi je važno da moje pjesne ostanu živjeti na „kamenu“ a ne na „pijesku, te da ostanu i traju što duže…“

 

Odgovarajući na pitanje novinara Adnana Jašarspahića o mogućnosti njegovog ponovnog rada na tekstu nove himne BIH Merlin je bio kategoričan.

„Himna „Jedna si jedina“ je nasilno ukinuta. Dešava se sad “tuk na utuk“ i uzalud što će sad praviti tekstove i što će praviti nove melodije, jedan dio ljudi će opet pjevati „Jedna si jedina“  zato što im je nasilno oteta. I one budale što su to uradile sad će tek imat’ problema“.

 


Na projektu „Ispočetka“ koji je nastajao u četrnaest studija, u osam zemalja širom Evrope, radili su vrhunski instrumentalisti, studijski muzičari, aranžeri, producenti i dizajneri zvuka. Kao posebni gosti u pjesmama se pojavljuju pjevači Hari Varešanović, Tony Cetinski, Eldin Huseinbegović, te pjevačica sa kojom je Merlin još prije dvadeset godina snimio mega-hit „Jorgovani“ – Vesna Zmijanac.

„ Dugo sam se razmišljao da li da ponovimo saradnju nakon „Jorgovana“, ali sam ipak odlučio da to treba da uradim. Ja sam borac za svoj esnaf (zanat), za svoju profesiju, za svoju Vesnu…ali ona je moja, ona je čuvala mene, ja čuvam nju i opet smo zajedno…“

Izdavač albuma za teritorij Bosne i Hercegovine je Muzička produkcija BHRT, u Sloveniji i Hrvatskoj izlazi pod etiketom Croatia Recordsa, dok ga u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji objavljuje City Records. Izdavač za američko tržište je NovellaLLC, a dostupan je i preko iTunesa.

Turneja koja prati album „Ispočetka“ tradicionalno će započeti u Sarajevu – velikim koncertnim spektaklom na stadionu Koševo, koji je najavljen za subotu 19. juli/srpanj. Planirano je da turneja traje tri godine, a obuhvatit će veliki broj zemalja Evrope i svijeta.

 

(više fotografija s promocije pogledajte u foto korneru)

Proudly powered by WordPress