Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Večernji list” o jučerašnjoj nesreći (autor Dejan Jazvić)

Dvije osobe poginule su jučer u padu malog aviona “vivat” u mjestu Dolovi blizu Olova. Pod još nerazjašnjenim okolnostima, motorna jedrilica koja je pripadala Aeroklubu “Izet Kurtalić” iz Visokog, srušila se oko 11 sati na nenaseljenom području, neposredno uz magistralnu cestu Sarajevo-Tuzla.
Uprkos intervenciji vatrogasaca putnicima u avionu nije bilo spasa. Pilot Kenan Jusufbašić (58) poginuo je na licu mjesta, dok je Nihad Fetić (35), koji je davao znakove života, podlegao na putu u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Portparol Kliničkog centra Biljana Jandrić potvrdila je da je 35-godišnji Fetić u bolnicu dovezen oko 13.20 sati, ali da su liječnici mogli samo konstatirati smrt. Zbog trovanja plinovima prilikom akcije spašavanja liječnička pomoć morala je biti ukazana i jednom od vatrogasaca.

Policija Zeničko-dobojskog kantona odmah je osigurala mjesto nesreće, a Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH formirala je istražni tim predvođen Omerom Kulićem, koji je upućen u Dolove, kako bi zajedno sa kantonalnim tužiocem iz Zenice utvrdio uzroke pada letjelice. Avion je navodno kabinom udario o tlo, tako da je sasvim jasno kako Jusufbašić i Fetić nisu imali velike šanse da prežive pad. Kabina je zapravo i najviše uništena, dok je ostatak letjelice osim polomljenih krila, manje oštećen.

Istražiocima neće biti lako rasvijetliti tu nesreću, jer osim što nije bilo direktnih svjedoka nesreće, dostupne informacije govore kako je stradali Kenan Jusufbašić bio više nego iskusan pilot. Pored toga što je bio predsjednik aerokluba iz Visokog, bio je i selektor i član reprezentacije BiH u aeromodelarstvu. Nosilac je i titule svjetskog prvaka, a više puta je osvajao medalje i na evropskim i državnim prvenstvima u aeromodelarstvu. Usto je svojedobno obnašao i dužnost načelnika opštine Visoko, a smrt ga je zatekla na mjestu direktora Javnog poduzeća Aerodrom Visoko. Njegovi kolege iz Visokog, koji su odmah po saznanju došli na mjesto nesreće, kažu kako je nevjerojatno da je tako iskusan pilot mogao napraviti neku veliku pogrešku koja bi dovela do pada letjelice.

Drugi poginuli, Nihad Fetić, bio je snimatelj lokalne televizije IC-7 iz Kaknja. Na svoj posljednji radni zadatak krenuo je ujutro poslije devet sati s aerodroma u Moštru. Uz Jusufbašićevu pomoć trebao je obaviti vazdušno snimanje Zeničko-dobojskoj kantona za potrebe promocionog filma kantonalne Turističke zajednice. Javnost u Visokom i Kaknju ostala je šokirana informacijama o nesreći. Obojica stradalih bili su vrlo poznati i popularni u svojim sredinama. Jusufbašić je važio za jednog od najuspješnijih sportaša u Visokom, a pamte ga i kao uspješnog načelnika. Njegovi sinovi također su letači i veliki zaljubljenici u oavj sportr. Fetić je, pak, bio najiskusniji kakanjski snimatelj, iza kojeg su ostali supruga i dvoje malodobne djece.

Proudly powered by WordPress