Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nove pretpostavke na Starom gradu Visoki: Nije samo prozor već ukrasna rozeta

Svakodnevna iskopavanja zidina i ostataka Starog grada Visoki donose nova otkrića i sve vjerovatnije pretpostavke koje govore o izuzetnom značaju ove srednjovjekovne građevine. Činjenica je da se postojanje Starog grada  Visoki u domaćoj javnosti među arheolozima posljednjih godina  minimizirala smatrajući da je ova građevina bila više utvrda, bez značajnih otvora što je prikazano i na dostupnoj maketi.

Međutim posljednji nalazi za koje se samo prije nekoliko dana pretpostavljalo da su dijelovi jednog od prozora, već jutros imaju novu pretpostavku. Naime profesor Fuad Šećerović nakon detaljne analize i rađenih skica te matematičkih proračuna iskopanih kamenih dijelova plasira novu vrlo vjerovatnu ideju. „Ostaci rađenog kamena nisu dio prozora već osmerokrake rozete koja je vjerovatno bila postavljena iznad ulaznih vrata. To je vjerovatno bio ukras dosta složeno urađen sa „lakšim srednjim dijelom“ koji se ranije urunio, a  ovo što sada vidimo okolni su čvršći dijelovi čiji je prečnik, vjerujem, oko dva metra“ – ističe prof Šećerović i dodaje svoju pretpostavku da je dio okrugle kule pronađen prije nekoliko dana  vjerovatni dio bunara  koji sadrži oko pola metra debeo sloj sive gline koja je nepropusna  i služila je kao izolacija.

 

„Mene iznenađuje kvalitet Grada i drago mi je što sam tokom 2005.g. i 2006.g. insistirao da se radi odmah na istraživanju jer je to realnost što i sadašnji nalazi dokazuju. Mislim da je najveći nalaz zapravo bilo otkriće vrata u prvoj polovini 1994.g. što je i nama otvorilo „vrata“ za razmišljanja u ovom pravcu. Mislim da Stari Grad Visoki nudi još puno iznenađenja te da će nas oduševiti novi nalazi koji djelimično mijenjaju historiju“ – oduševljeno priča profesor Šećerović.

 

Profesor Šećerović će potvrdu svojih pretpostavki već danas tražiti i od vođe arheološkog tima Zemaljskog Muzeja Lidije Fekeže koja će mu nada se, dati nove smjernice za istraživanja i pretpostavke.

 

Proudly powered by WordPress