Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Novi početak” za sportske klubove u Visokom

Jedna od najznačajnih odluka u svijetu visočkog sporta i rada klubova donešena je na današnjoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon raspisanog konkursa kompleks stadiona Luke bit će dat na korištenje i upravljanje najpovoljnijem ponuđaču. Na konkurs se mogu prijaviti pravna i fizička lica  registrovana za obavljanje sportskih  djelatnosti.

Sportski objekat koji se ustupa na upravljanje i korištenje na period od 20 godina obuhvata glavno nogometno, rukometno, košarkaško i odbojkaško igralište, kao i pomoćni nogometni stadion. Pod koncesiju ulaze i svi drugi objekti unutar ograđenog prostora u ukupnoj površini 30 011 kvadratnih metara.

 

Vijećnici su razmatrali i Nacrt Odluke o organizaciji i sigurnosti saobraćaja na cestama na području općine Visko te su se tokom rasprave čula i pitanja smještaja mirujućih vozila(parking prostora), rada auto škola te kretanja teretnih vozila. Član tima saobraćajnog projekta Akif Smailhodžić dipl. Ing saobraćaja iz Zenice je istakao da je i dalje najveći broblem povećanog broja automobila na cestama, te da se tim povodom moraju tražiti saobraćajna rješenja. O ovom je Nacrtu raspisana Javna rasprava u trajanju od 45 dana.

 

O SERDA-inom projektu Regionalne sanitarne deponije govorilo se i na današnjoj sjednici Vijeća na kojoj su iznešeni pozitivni utjecaji smještanja ove deponije na područje općine Visoko, konkretno na područje Bulčića, lokacija Margita. Vijećnici su dali saglasnost na projekat te zadužili općinskog načelnika i resorne službe da organiziraju okrugle stolove i predavanja o ovoj temi te da se i putem lokalnih medija više razgovara o ovoj tematici.

Vijećnici su na početku sjednice postavili više različitih pitanja, od problema bruceloze i njenog širenja do uređenja cesta na području Zbilja preko  sve češće pojave paljenja guma i otpada na obalama rijeke Bosne. Vijećnica Nasiha Pašić je pitala ko je odgovoran za održavanje i uređenje arheološkog lokaliteta Mile u Arnautovićima te od nadležnih institucija zatražila je hitno saniranje oštećenja i zaštite ovog historijskog nalazišta. Faruk Salčinović traži od OV da se prema Direkciji Željeznica F BiH uputi zahtjev za saniranje željezničke zgrade koja je već godinama napuštena, a jedna je od najstarijih austrougarskih građevina u Visokom i datira iz 1882.g.

O daljem procesu privatizacije preduzeća „Visokogas“ nisu se izjašnjavali vijećnici na današnjoj sjednici. Na kolegiju Vijeća odlučeno je da da se izjašnjavanje odloži dok se menadžment preduzeća i predstavnici Skupštine ne usaglase oko daljnjih aktivnosti.

Iako je bilo planirano nije se raspravljalo niti o toku privatizacije preduzeća s područja općine Visoko jer sjednici nisu prisustvovali predstavnici Agencije za privatizaciju ZDK zbog boravka na godišnjim odmorima.

 

Proudly powered by WordPress