Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Saopštenje RK “Visoko”: Fehim Memić (i istomišljenici) – Titanik omladinskog sporta

Maglovite radnje oko budućeg besplatnog korištenja KSC “Mladost“ za treninge i utakmice za „dvoranske klubove“, trebale bi dobiti epilog na narednoj sjednici Opštinskog vijeća. Iako postoji inicijativa i zaključci Kolegija Opštinskog vijeća od 26.2.2008. br.01/1-02-45/08;  Stav o vijećničkoj inicijativi od 22.2.2008. br. 02/01-56/08  i  Odluka Opštinskog vijeća od 10.3.2008., sa XXVI sjednice,  da SVI korisnici sportske dvorane ubuduće dobiju ovakav status, na „tajnovito“ održanoj, sjednici klubova – korisnika i „opštinara“, 27. juna 2008. godine, izostao je poziv, za jedinog urednog platišu korištenja usluga KSC „Mladost“, Rukometni klub „Visoko.
Zaključci sastanka, prema riječima pomoćnika načelnika, Memić Fehima, su da će ovu privilegiju  imati svi raniji korisnici osim RK „Visoko“!? To praktično znači: Muški rukometni klub „Bosna“, Ženski rukometni klub „Bosna“ i Košarkaški klub „Visoko“, nakon uplaćenih 20 % trenutnih dugovanja, imat će ubuduće besplatne termine za treninge, a rukometašice i košarkaši još i za utakmice (nepoznat nam je status Kuglaškog kluba „Bosna“)!?
Ko daje za pravo da Udruženju građana Rukometni klub „Visoko“ ospori pravo na tu privilegiju?
Memić i saradnici i cijela visočka javnost, sigurno znaju da postoji i ovaj klub sa starijom kategorijom dječaka i sa sopstvenom školom rukometa.
Barem vide njihove ljetne aktivnosti na glavnoj ulici, ako ne znaju za ostali, desetomjesečni rad po sportskim salama! Valjda su čuli za turnir „Granollers cup“ u Španiji gdje je nedavno boravilo 56 dječaka!? Valjda su čuli da je naša ekipa U ‘93 ove takmičarske godine odigrala 28 utakmica Regionalne lige, od toga u Visokom 8…?! (Memiću i ostali, otvorite web stranicu: www.skolarukometavisoko.com, pa se informišite)…
I šta još treba da budemo „pozitivni“ !?

Nije nam bilo teško provjeriti u Opštini.
I pored navedenih inicijativa vijećnika, stavova, zaključka pomoćnika načelnika i zaključka Opštinskog vijeća (o čemu postoji dokumentacija koju i mi sada imamo) da SVI korisnici (pa valjda i RK „Visoko“ kao takav) ubuduće imaju mogućnost  besplatnog korištenja dvorane; Komisija za društveni nadzor na sjednici od 27.6.2008. (prisutni: Senad Goralija, Nasiha Pašić-Alijagić, Jasmina Zubić, Mehmed Zukić i Amra Babić; te Munib Alibegović, Fehim Memić; predstavnici pozvanih klubova: Fehim Baraković, Mirsada Kamarić, Enes Handžić i Esad Konjičanin, na prijedlog „Memićeve službe“ donose, između ostalog, zaključak (citat): „klubovi koji izmire 20% od ukupnog duga, stiču pravo na besplatno korištenje dvorane i to: MRK „Bosna“ (treba da uplati) 33.945,03 KM, ŽRK „Bosna“ 3.895,84 KM, Košarkaški klub „Visoko“ 4.269,80 KM (tačka 2. Službene zabilješke Komisije).

Gospodo!
Nekoga (nas) ste zaboravili, ili će se neki od prisutnih na sastanku pravdati da je zvanična Službena zabilješka br. 01/1-02-283-50/08 nepotpuna ?!.
A zašto bi bila nepotpuna (pogrešno napisana), ako je kao takvu „brani – opravdava“, pomoćnik načelnika, Memić Fehim – uništivač omladinskog sporta (barem u našem slučaju) !?
NAMJERNO, SLUČAJNO ili ZBOG NEZNANJA !?

Zbog čega se borimo za svoja prava?
Prvo zbog nepravde i samovolje pojedinaca; drugo:
RK „Visoko“ će zbog prerastanja dječaka u starije kategorije od mjeseca septembra imati četverostruko veće potrebe za korištenje igrališta „normalnih“ dimenzija (a jedino rješenje je KSC “Mladost“, jer visočke škole nemaju ni izbliza te uslove).
Znate koliko bi to koštalo ako budemo izostavljeni i zaboravljeni !?
Na ovaj način se onemogućuje našem klubu da eventualno u budućnosti pristupi članstvu u Prvoj ligi BiH, jer je to postalo neophodno pošto u Visokom juniori i perspektivni kadeti nemaju nikakvo organizovano takmičenje…

Ako Opštinsko vijeće, samo potvrdi prijedlog zaključaka Komisije za društveni nadzor i Memićev stav, a ne ispravi grešku i ne uvrsti ravnopravno sa ostalim i RK „Visoko“, pa i druge koji ćute iz straha, ne preostaje nam nego da raspustimo generacije dječaka od 12-15 godina, pa neka njihovi roditelji „kucaju“ na vrata načelnika, pomoćnika načelnika, vijećnika…. Možda je nekome to i cilj!

Dosta je otrcanih fraza da se u ovom gradu, omladini (ili onima koji žele ida rade s omladinom) daje šansa. Ti koji to govore trebaju se interesovati kako se radi u drugim, boljim sredinama (a njih je daleko više nego slabijih od naše), trebaju putovati; pošto su bez ideja, barem kopirati stvari (nije sramota), pa da shvate koliko je ono što govore malo i nedovoljno…

Roditelji igrača i vijećnici, vi ste na potezu !

Rukometni klub „Visoko“, Antović Zdenko

Proudly powered by WordPress