Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dino Merlin pred sarajevski koncert (Opširnije danas u programu Radija Q)

 

Imam super vibracije, a u Sarajevu ćemo u subotu prirediti event kojeg se neće postiditi ni London, ni Los Anđeles (Los Angeles), ni Pariz (Paris), niti Petrograd, izjavio je danas Dino Merlin povodom njegovog koncerta 19. jula na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase”. “Ovo su dani moje katarze, kada sam potpuno ispunjen. Prema daru koji mi je Bog dao, pokušavam biti brižan i pažljiv. Ko zna hoću li ikada više raditi Stadion ‘Koševo’. Ovo je treći put i nekako mislim da će to biti lijepi zatvoreni krug mojih želja i snova”, kazao je on na konferenciji za novinare u Sarajevu. Koncert Dine Merlina u subotu će početi u 20.30 sati i trajaće dva sata i 15 minuta. 
Kada su u pitanju posjetioci, Dino Merlin kaže da očekuje pun stadion. 
“Ne mogu izvesti svih 140 pjesama koje sam napravio, ali ću napraviti selekciju. Sigurno je da će nove pjesme imati prednost, ali ću napraviti i presjek moje karijere od 1984. godine, kada sam počeo”, kazao je on. 
Gosti koncerta su Hari Varešanović, Vesna Zmijanac, Toni Cetinski, Eldin Huseinbegović… 
“S obzirom da pjesmu ‘Godinama’ ne mogu sam pjevati, moja gošća će biti i Ivana Banfić, ali i hip hoper Baby Dooks, koji je koproducirao najavni singl albuma pjesmu ‘Dabogda’, te harmonikaš Elvedin Krilić” rekao je Dino Merlin. 
Namjenski projektirana bina za koncert široka je 40 metara, dubine 16,5 metara, scena će biti natkrivena, a njena visina iznosi 12 metara. 
LED ekrani zauzimaju 226 metara kvadratnih površine. Sastavni dio scene je i pista originalnog oblika, koja simbolizira srce, ukupne hodne površine od 100 metara kvadratnih. Dino Merlin je danas najavio da će prvih 300 njegovih fanova koju dođu na koncert moći ući u prostor u obliku srca i time biti njemu najbliži. Za potrebe koncerta, iz Slovenije su dovezena namjenska tonska kola, a dopremljeno je oko 180 tona opreme u devet šlepera. 
Vrhunska tonska oprema britanske je marke “Turbosound”, a na takvoj je opremi, izemeđu ostalog, održana posljednja turneja Dejvid Gilmora (David Gillmorea, ex “Pink Floyd”). Rasvjetna oprema je korištena na koncertima Nika Kejva (Nick Cave) i grupa “Whitesnake” i “Prodigy” u Hrvatskoj, a sadrži 365 rasvjetnih tijela različitih funkcija. 

Koncert će pratiti više od 200 akreditiranih novinara. Na koncertu će biti angažirano više od 150 članova tehničke ekipe. Preko 700 ljudi će se brinuti za sigurnost na stadionu, a među njima je i specijalna Jedinica za podršku Ministarstva unutrašnjih psolova (MUP). Kada je u pitanju režim saobraćaja, građani se mole da na stadion dolaze bez osobnih automobila. Promet u zoni oko stadiona (krak Ulice Patriotske lige koji je spaja s Alipašinom ulicom) biće zatvoren u 15.00 sati na dan koncerta. Parking ispred stadiona biće zatvoren za sva vozila iz bezbjedonosnih razloga. Parking kod Olimpijske dvorane “Zetra” biće namijenjen isključivo vozilima uz P akreditacije i VIP backstage ulaznice. Zapadni parking (ulaz iz Alipašine ulice) biće namijenjen isključivo za VIP (svečana loža). Autobusi mogu koristiti parkinge “Vrbanja most”, “Željeznička stanica”, “Bare” i “Bosnalijek”.  Kapije stadiona biće otvorene u 17.00 na dan koncerta. 

Ulaznice od 10 KM vrijede za teren i bočne tribune (sjever i jug). Atletski ulaz (nasuprot DIF-a) vodi direktno na teren, a bočni ulazi na tribine. Ulaznice od 20 KM vrijede za centralnu tribinu (zapad), na koju se ulazi s gornje strane stadiona. Hendikepirane osobe koristiće ulaz sa platoa ispred stadiona.  Na stadion nije dozvoljeno unošenje oštrih i tvrdih predmeta, te hrane i pića u tvrdoj ambalaži. Organizator koncerta je MAGAZA. Generalni pokrovitelj je “BH Telecom”, a partneri u projektu su “ASA Group” i “Granoff”. Generalni medijski pokrovitelj je BHRT.

Proudly powered by WordPress