Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Hilmo Neimarlija: Kako je “Prevent” u Visokom dobio odgovarajuću ekološku dozvolu za rad?

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je održana 23.07.2008.godine, delegat Hilmo Neimarlija postavio je dva veoma interesantna pitanja koja se tiču Preventovih “mirisa” u Visokom, njihovoj štetnosti, deponovanju otpada i ekoloških standarda u kojima nas Prevent udaljava od Evropske unije, pitanja prenosimo u cijelosti:

“Prema izvještajima Evropske komisije i rezultatima istraživanja referentnih međunarodnih institucija Bosna i Hercegovina je na posljednjem mjestu u regiji u zaštiti prirodne okoline i upravljanja otpadom. Po istraživanju iz 2003 godine, naša zemlja je prije pet godina bila neslavni rekorder u Južnoj Evropi po broju “ekoloških žarišta” i proizvođača različitih zagađenja. Po izvještaju za 2007 godinu, u međuvremenu je postignut ograničeni napredak, ali je on minimalan u području industrijskog zagađenja.

Starim industrijskim zagađivačima upravo u tom vremenu pridružio se “Prevent” u Visokom, i ovaj moderni pogon za preradu kože je u ovom trenutku vjerovatno najagresivniji i sigurno najmanje kontrolorirani proizvođač organskog otpada i zagađenja zraka u Bosni i Hercegovini. Prerađivački i organizacijski procesi u “Preventu” su na razini tehnoloških standarda Evropske unije, a postupanje sa otpadom je na razini odnosa koji je vladao u predindustrijsko doba. U prvo vrijeme, dok se nisu dogodili protesti lokalnog stanovništva, organski otpad iz  “Preventa” se istresalo na poludivlju deponiju u okolini. Poslije toga se s otpadom krenulo postupati tako da ga se nekada pravovremeno uklanja, a nekada zaboravlja i prepušta prirodnoj razgradnji. Ovih ljetnih dana prolaznik kroz Visoko ni u zatvorenom autu ne može izbjeći strašni miris “Preventova” otpada i mučninu od njegovih gasova u kojima  se guši lokalno stanovništvo. U Italiji ima gradića sa desetinama pogona za preradu kože kao što je “Prevent” i, treba li to isticati, bez sličnih gasova i mirisa.

Vladi Federacije Bosne i Hercegovine upućujem dva pitanja:

1. Kako je “Prevent” u Visokom dobio odgovarajuću ekološku dozvolu za rad?

2. Zašto federalne i kantonalne inspekcijske službe godinama ne čine ništa na sprječavanju i sankcioniranju “Preventova” kršenja evropskih ekoloških normi i domaćih zakona o očuvanju, zaštiti i poboljšanju ekološkog kvaliteta života?

Članove kolegija i kolege delegate u Domu naroda obavještavam da ću u slučaju izostanka pravovremenih i argumentiranih podnijeti interpelaciju predsjedavajućem. Uključivanje Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju pretpostavlja donošenje i implementaciju evropskih ekoloških zakona. To što se nadležnosti za djelovanje u oblasti zaštite okoline uglavnom nalaze na nižim razinama vlasti ne oslobađa obaveze nas delegate i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da se angažiramo u poslovima koji približavaju Bosnu i Hercegovinu evropskim asocijacijama i da se suprotstavljamo praksama koje nas udaljavaju od Evrope”.

Hilmo Neimarlija

 

Proudly powered by WordPress