Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U prvih šest mjeseci ove godine samo dvije bebe rođene u Visokom

Već nekoliko godina unazad konstantno se smanjuje broj upisanih u matičnu knjigu rođenih na području opštine Visoko. Prema riječima šefice matičnog ureda u Opštini Visoko, Fate Beganović, već je postalo normalno da svake godine broj upisanih bude manji. Tako je u prvih šest mjeseci ove godine u knjigu rođenih upisano 29 beba, od kojih su samo dvije rođene u Visokom.
“Nažalost, uvijek to ponavljam, to je naša realnost. U prvoj polovini samo dvoje djece je rođeno u Visokom, a njih 27 je rođeno u drugim gradovima ili državama, ali su roditelji odlučili da ih upišu ovdje. Broj upisanih se smanjuje iz godine u godinu, a ako uporedimo razliku po decenijama, taj broj je enormno pao. Bojim se da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti.” – rekla je Beganovićka.
Tako ako se poredi ova godina sa 1988. godinom, vidi se da je prije 20 godina ukupno 583 beba rođeno i upisano u Visokom, a prije 10 godina, taj broj je iznosio 224. Trend pada broja upisanih u matičnu knjigu rođenih nastavio se i narednih godina, tako da je prije pet godina upisano 145 novorođenčadi.
Šefica matičnog ureda u Visokom istakla je da je u prvoj polovini ove godine u matičnu knjigu umrlih u Visokom upisano 58 lica, a u matičnu knjigu vjenčanih nova 134 para.

Proudly powered by WordPress