Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Općinsko Vijeće Visoko: Ipak najzadovoljniji rukometaši i košarkaši

Na prijedlog načelnika općine Visko Muniba Alibegovića koji su prihvatili vijećnici općinskog Vijeća Visoko u roku od 45 dana bit će urađena nova studija trenutne ekonomske opravdanosti dodjele koncesije za snadbijevanjem zemnim gasom pravnih i fizičkih lica JP “Visokogas” koju će uraditi nadležna institucija, vjerovatno Ekonomski institut iz Sarajeva.

U usvojenom zaključku koji će biti upućen resornom kantonalnom ministarstvu i  Agenciji za privatizaciju ZDK navedeno je da i u slučaju  štetnih posljedica dodjele koncesije i prekida privatizacije, općinsko Vijeće Visoko ne može biti odgovorno niti snositi eventualne posljedice, jer nema pravnog osnova za to. Vijećnica Amra Babić je sugerisala da u izradi ove studije ne bi trebale učestvovati osobe sa sukobom interesa u ovom slučaju.

Tokom rasprave o Poslovniku o radu OV, vijećnica Jasmina Zubić je uputila tri amandmana vezanih za vijećnička pitanja, nadležnost komisije i radnih tijela, ali je nakon obrazloženja sekretara OV Zekije Omerbegović i predsjednika komisije  Mehemeda Zukića, amndmane povukla.

 

Obrazlažući Odluku komisije za dodjelu javnih priznanja o ovogodišnjim nagrađenim i predloženim kandidatima, predsjednik komisije Nusret Uzunalić je naveo i razloge zašto i pored četiri prijedloga na mjesto počasnog građanina općine Visoko nije imenovan ratni komandant, Teufik Tufo Buza. Prema Uzunalićevim riječima, po njemu se zove kasarna u Visokom (bivša Majevica), a ove je godine dobio i svoj dan, Dan pogibije Tufe Buze, 16.juni koji se obilježava kroz sportske i kulturno – historijske sadržaje.

Ovogodišnji dobitnici javnih priznanja su prof. dr. Gordana Muzaferija i Omer Pobrić(povelja općine Visoko), kolektivno priznanje Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca “Visoko
92” a povelja za životno djelo ove će godine 29.augusta biti uručena fra Ignaciju Gavranu.

 

Između ostalog na današnjoj su sjednici vijećnici u sklopu Odluke  o  davanju saglasnosti na izmjene dijela Cjenovnika komunalnih usluga JKP “Visočica” Visoko iz prošle godine usvojen je prijedlog komisije za društveni nadzor da bi se naknmada za utrošenu vodu u kolektivnom stanovanju  trebala utvrđivati  prema pojedinačnoj potrošnji vode po domaćinstvu, te se zadužuje  nadležna općinska  služba da ispita mogućnosti ovakvog načina mjerenja potrošnje vode u stambenim zgradama.

 

Na posljednjoj sjednici ovog saziva vijeća donešena je i izuzetno važna, odluka kojom  od 01. oktobra ove godine  općinski budžet  snosi dio troškova za korištenje dvorane KSC “Mladost” u Visokom i to za RK “Bosna” i ŽRK “Bosna te za Košarkaški klub “Visoko”. Prema ovoj Odluci općina će Visoko  platiti KSC “Mladost” 20 000 KM za treninge rukometaša i rukometašica, te 5000 KM za košarkaše. Također, općina će plaćati i račune za električnu energiju sa iznosom  od 25 000 KM iz sredstava granta za sport.

Preostali će dug (138 978 KM) prema KSC “Mladost” navedeni klubovi  izmiriti  do 30. juna 2010.g. i to na osnovu protokola koji će sačiniti Općinska služba za društvene djelatnosti, boračko – invalidstu zaštitu i raseljena lica. Ova se služba zadužuje i za organizaciju okruglog stola sa ostalim sportskim klubovima koji nisu obuhvaćeni ovom odlukom.

Načelnik općine Visoko je iskoristio početak današnje sjednice te se svim vijećnicima,  nevladinim organizacijama i medijima zahvalio na uspješnoj saradnji u protekle četiri godine. S obzirom na augustovsku pauzu te vrijeme predizborne kampanje tokom septembra, oktobarska  će sjednica imati svečani ton, zbog imenovanja i polaganja zakletve novih članova ovog zakonodavnog tijela.

Proudly powered by WordPress