Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nezavisne novine: “Uzrok nesreće ljudska greška”

 

Omer Kulić, glavni inspektor Direkcije za civilnu avijaciju BiH, prekjučer je potvrdio da je uzrok avionske nesreće, koja se dogodila 26. juna u blizini Olova, gruba greška u tehnici pilotiranja. U ovoj nesreći poginuli su Kenan Jusufbašić (59), bivši načelnik opštine Visoko, koji je pilotirao motornom letjelicom, te Nihad Fetić (35), snimatelj lokalne televizije iz Kaknja.

“Završili smo izvještaj o nesreći kod Olova. Nakon niza ekspertiza utvrđeno je da je letjelica bila u potpunosti ispravna, ali da je uzrok nesreće ljudska greška. Naime, do nesreće je došlo usljed nepoštivanja pravila letenja. Let je obavljen na suviše maloj visini”, pojasnio je Kulić.
Na pitanje šta znači da je let bio prenizak, odgovara da je jedrilica letjela na oko 50 metara iznad zemlje, što je bilo kobno.

“Letenje je bilo prenisko, izgubili su brzinu, što je prouzrokovalo pad”, naglasio je Kulić.

Motorna jedrilica “Vivat” srušila se 26. juna u jutarnjim satima u nenaseljenom području u selu Dolovi, neposredno uz magistralnu cestu Sarajevo – Tuzla. Avion je kabinom, koja je i najviše bila oštećena, udario o tlo. Kenan Jusufbašić bio je predsjednik Avio-kluba “Izet Kurtalić” iz Visokog, član Saveza aeroklubova BiH i višestruki svjetski prvak u avio-modelarstvu, a Fetić je bio uposlen kao kamerman na lokalnoj TV stanici u Kaknju.

Almedin Trako, direktor Nezavisne televizije IC Kakanj, u kojoj je bio zaposlen nastradali Fetić, neposredno nakon nesreće je izjavio da im je Jusufbašić izašao u susret kako bi snimili dokumentarnu emisiju “Panorama Zeničko-dobojskog kantona”. Dijelovi letjelice u kojoj su nastradali Jusufbašić i Fetić nekoliko dana nakon nesreće proslijeđeni su u Njemačku i Češku radi vještačenja.

Proudly powered by WordPress