Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Intervju selektora Æire Blaževića za www.visoko.co.ba i Q radio

 

Nakon što je danas objavio spisak igrača na koje računa u predstojećoj utakmici protiv Bugarske u Zenici, 20. augusta, novi selektor fudbalske reprezentacije BiH, Miroslav Æiro Blažević, dao je i ekskluzivni intervju za Q radio i site visoko.co.ba. Razgovor sa selektorom Blaževićem, obavio je sportski urednik Q radija, Dario Božić. Čitav intervju može pročitati u nastavku.

Objavili ste spisak igrača na koje računate za prijateljsku utakmicu protiv Bugarske. Dvadeset pet imena, niste nas previše iznenadili sa tim imenima, dakle očekivan spisak. Šta vi očekujete od tih igrača, odnosno od tih 25 imena u Zenici 20. augusta?

“Prije svega sam jako sretan da vas nisam iznenadio, jel to je onda najbolji izbor, kad se svi slažemo da bi to trebalo biti tako. Šta očekujem? Očekujem jednu poletnu, ambicioznu ekipu BiH, koja nasuprot sebe ima jednog velikog favorita, što je ekipa Bugarske, koja je kompnirana od fudbalera koji igraju u najvećim klubovima svijeta. No mi ćemo sigurno ući u ovu utakmicu bez ikakvog kompleksa, uvjereni da i mi imamo svoje adute i za očekivati je jednu uistinu pravu fudbalsku predstavu.”

Ono što nas sve zanima, a moram vas nažalost pitati, da li ste vi ubijeđeni da će se svi ti fudbaleri odazvati? Neki su već najavljivali da ne žele igrati, neki su se onako predomišljali, da li ste sa svima obavili razgovor i da li ste sigurni da će svih 25 igrača koje ste pozvali doći na okupljanje?

“Ne vidim razloga da ne dođu. To ste vi napravili neku famu, koja evidentno nema neku osobitu podlogu za to, a potvrdu ćete dobiti nakon što se oni pojave.”

Dobro, Bugari dolaze u prilično jakom sastavu. Da li je to dobro za nas, da su Bugari onako jaki ili u trenutno najjačem sastavu, ili bi možda bilo bolje da su nešto malo slabiji, pa da nama bude lakše izboriti povoljan rezultat, što bi svakako popravilo atmosferu uoči početka kvalifikacija?

“Da, onda kada bi oni došli sa nekim polovičnim sastavom onda bi rekli, pa lako je bilo, Bugari nisu bili kompletni. Ja sam jako sretan i zadovoljan da oni dolaze u kompletnom sastavu i to je onda vjerodostojan test. Tako da što se mene tiče, jako sam sretan da Bugari dolaze sa svim svojim zvijezdama.”

Još za kraj pitanje, hoćemo li i protiv Bugarske igrati onako kako ćemo igrati i protiv Španije ili ćete ipak u toj utakmici nastupiti nešto drugačije. Da li možemo očekivati napadačku BiH ili ćemo biti oprezni s obzirom da su Bugari izuzetno jaki?

“Sad si ti otišao u neke strateške vode, kojima nisi dorastao. to je evidentno, jer ti već sada pričaš, a ja sam tek počeo. To je zadnja faza, strategija, taktika i sve ono što je neophodno da jedna ekipa ozbiljna, kao što je naša, posjeduje. Za sada ja nisam u mogućnosti, niti imam vremena dovoljno da bih usavršio vlastiti stil, prepoznatljiv stil, što će sigurno imati BiH. Nemoj se ljutiti što sam ti stavio tu primjedbu, sva su ti pitanja bila dobra do sada, ali ovo ti malo pređe granicu čovječe.”

Da, ali imamo malo vremena, pa sam zato to pitao.

“Izvini, drago mi je bilo. Sve u svemu dobra si pitanja postavio.”

Hvala vam i želim vam puno sreće, imate našu punu podršku.

“Hvala ti sine moj, Hvala ti, ljubim te, ćao”.

Proudly powered by WordPress