Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nova akcija MUP-a ZDK

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ze-do kantona je ustanovilo da se, uprkos do sada preduzetim mjerama i radnjama, nastavlja trend činjenja saobraćajnih prekršaja, naročito od strane mladih vozača-početnika i vozača mlađe starosne dobi. Utvrđeno je da ova kategorija vozača, zajedno sa motociklistima i vozačima bicikla sa pomoćnim motorom, značajno doprinosi povećanju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

Činjenje prekršaja najčešće se ogleda u tome da vozači mlađe starosne dobi:
– upravljaju vozilima pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava,
– voze brzinom većom od dozvoljene,
– vozilom vrše preticanje na mjestima gdje je to saobraćajnim znakom zabranjeno.

Mladi vozači-početnici najčešće čine prekršaje tako što:
– prije isteka dvije godine od dana dobivanja vozačke dozvole, voze brzinom većom od propisane za vozače-početnike,
– poslije 23,00 sata voze bez prisustva suvozača starijeg od 25 godina koji posjeduje vozačku dozvolu i ispunjava druge zakonske uslove,
– upravljaju vozilima na koja nije stavljena oznaka „P“, iako nije istekao rok od dvije godine od dobivanja vozačke dozvole.

Utvrđeno je da značajan broj motociklista i vozača bicikla sa pomoćnim motorom ne koristi zaštitnu kacigu, a karakteristično je da mnogi od njih nisu položili potrebni ispit te da upravljaju neregistrovanim vozilima i vozilima čije porijeklo je nepoznato.

Zbog svega navedenog, policijske stanice će, svaka na području gdje je nadležna, od 22.08. do 25.08.2008. godine, na magistralnim, regionalnim i lokalnim putnim pravcima organizirati akciju pojačane kontrole. U toku ove akcije, prema učesnicima u saobraćaju za koje se utvrdi da svojim ponašanjem krše saobraćajne propise biće poduzete Zakonom propisane represivne mjere.

Proudly powered by WordPress