Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Reakcije na postignuće visočkog karatiste Munevera Zahirovića!

Velika prašina podigla se nakon objavljivanja teksta na našem siteu da je glavni trener karate kluba “Seiken” Visoko, Munever Zahirović postao majstor karatea, crni pojas, 7.dan. Prvo se oglasio Predsjednik Saveza karate klubova u FBiH, Semir Hamzić koji nam je poslao mail u kojem piše sljedeće:

Cijenjeni,

U vezi sa informacijom na vasoj stranici od 12.08. o polaganju trenera karate kluba SEIKEN Visoko Zahirovic Munevera za 7. DAN i njegovoj licenci za dodjelu majstorskih zvanja te poređenju sa majstorima sa prostora bivše Jugoslavije obavještavamo vas da je karate klub SEIKEN član Federalnog karate Saveza i da kao takav ima i duznosti i obaveze prema Savezu.

Prije svega trener Zahirovic nije smio bez odobrenja Saveza polagati pred komisijom druge Zemlje a takođe imenovani i ne ispunjava uslove za polaganje za tako visoko majstorsko zvanje. U Savezu nema podataka niti da je polozio za 5. i 6. DAN. Za polaganje visokih zvanja u karateu pored propisanog programa za polaganje imenovani treba da ima i potrebne godine starosti i rezultate sa zvanicnih evropskih i svjetskih takmičenja sto on ne ispunjava.
Majstorska zvanja dodjeljuje komisija Saveza a nikako komisija kluba a Zahirovic nije clan te komisije.
O navodima na vasoj stranici cemo pokrenuti postupak u Savezu od strane Tehničke komisije Saveza a istovremeno obavjestiti velikog senseija Dušana Dačića.
 
S postovanjem
 
Predsjednik Saveza karate klubova u FBiH
Semir Hamzić,
 
Nakon ovoga red je bio da prostor dobije i “prozvani” Munever Zahirović koji nam je napisao:
 
Poštovani,
 
Karateom se bavim aktivno od 1975. godine, što je ukupno 33 godine, a svako ko se ozbiljno bavi ovim sportom, zna da za ovaj period možete dostići visoko zvanja u karateu. Osim toga čitav život se bavim sportom, jer sam po ubjeđenju, po opredjeljenju i po profesiji sportista, a to ću uvijek i biti. Čitav život se bazira na kretanju. U sportu se granice kretanju progresivno pomjeraju naprijed i ja sam zadivljen tom činjenicom. Podržavam sve sportove i svaki uspijeh u bilo kojem sportu doživljavam svojim uspjehom, jer istinski pripadam svijetu sporta.
Ne mogu da shvatim sportistu koji negira ili podcjenjuje rezultate bilo kojeg sportiste.
Moji rezultati u sportu su možda i skromni, ali rezultati takmičara koje sam vježbao su neosporni, a među njima ima i onih koji su osvajali evropske medalje. U ovom slučaju se radi o osporavanju ljudskih prava i sloboda, kao da nemamo pravo da biramo učitelja ili trenera kojeg hoćemo. kao da nemamo pravo da stičemo znanje ili da se školujemo gdje želimo? Šta li rade naši sportisti i studenti širom svijeta?
Ko je Dušan Dačić poznato je u svijetu karatea, kao što je poznato i da su zvanja koja dodjeljuje neosporna.
Još samo da podsjetim gospodina Hamzića da je i on posljednja zvanja stekao kod uvaženog senseia Dušana Dačića kao i ostale kolege iz saveza.
 
Sportski pozdrav
Munever Zahirović 
 
Nakon ove prepiske preko našeg sitea, sami ocjenite ko je u pravu, ali je jasno da u karate sportu u našoj zemlji očito puno toga ne funkcioniše kako treba. Stoga je naša poruka ljudima koji vode i vole karate u BiH, da u budućnosti pokušaju izbjeći ovakve situacije u kojima samo štete popularnosti ovog plemenitog sporta kojim se bavi više od 100 miliona ljudi širom svijeta.
Proudly powered by WordPress