Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

LIK Visoko: 6000 birača više u odnosu na posljednje lokalne izbore

Petog septembra zvanično počinje jednomjesečna predizborna kampanja političkih subjekata pred ovogodišnje lokalne izbore. Članovi lokalne izborne komisije u Visokom ovih su dana zauzeti imenovanjem članova biračkih odbora. Prije desetak dana obavljeno je i žrijebanje dvanaest političkih subjekata koliko ih je prijavljeno za ovogodišnje izbore na području općine Visoko.

Kako je za Radio  Q izjavila Zekija Omerbegović predsjednica Lokalne izborne komisije Visoko, trenutno se radi na provjeri  predloženih članova biračkih odbora 

“Trenutno komisija vrši provjeru podataka prijavljenih lica, jesu li na biračkim spiskovima za općinu Visoko, te će na osnovu toga donijeti rješenje o imenovanju. Nakon toga, od 15. septembra slijedi njihova obuka” – istakla je Zekija Omerbegović.

 

Birački spisak je u nadležnosti Centralne izborne komisije i zaključen je 21.
augusta. Konačan će broj birača na ovogodišnjim izborima biti objavljen 28. augusta.2008.g.

“ Na biračkom se spisku nalaze sva lica koja su podnijela zahtjev za dobijanje CIPS dokumenata do 21. augusta, ali i svi oni koji na dan izbora 05.oktobra navršavaju 18 godina života” – pojasnila je Omerbegovićeva.

 

Prema privremenom izvještaju u općini Visoko 31 650 je građana s pravom glasa i  ne očekuju se neke veće promjene do ozvaničavanja ovog dokumenta. Podsjećam, prije četiri godine broj registrovanih birača je iznosio 24 573, a od toga je svoje pravo da izađu na izbore i glasaju iskoristilo 10 230 birača.

 

Nakon utvrđivanja članova biračkih odbora, bit će poznate i lokacije za 53 biračka mjesta. I ovih će izbora biti oformljen mobilni birački tim za bolesne i starije osobe koje nisu u mogućnosti doći na predviđeno biračko mjesto. Kako je naglasila Omerbegovićeva, glasačka će mjesta uglavnom ostati ista kao i proteklih godina, izuzev nekoliko lokacija koje moraju biti promjenjene iz tehničkih razloga.

 

Proudly powered by WordPress