Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Reagovanje ministrice Mirzete Džonlagić: Odgovorno tvrdim da ja nisam «kočnica» za potpisivanje ugovora!

 

Usvajanjem Programa kapitalnih ulaganja od strane Vlade Zeničko-dobojskog kantona za tekuću godinu definišu se projekti koji će biti realizovani, kao i planirana vrijednost ulaganja. Nakon toga potpisuje se PROTOKOL o zajedničkom učešću u realizaciji projekata sa tačnim obavezama općina i Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

 

Obaveza općina – općine je da obezbijedi tehničku dokumentaciju i potrebne saglasnosti za izgradnju, uključujući i odobrenje za građenje, priprema tenderske dokumentacije, objavljivanje obavještenja o nabavci, izbor izvođača radova, uz prisustvo predstavnika Ministarstva u Komisiji i na  kraju zaključivanje ugovora u skladu sa projektnom dokumentacijom i predračunom.

 

Prije dva mjeseca općina Visoko je pripremila Ugovor za nabavku kanalizacionog materijala za dio naselja Kula Banjer, MZ Vratnica, naselja Vilatovići i Tuk – MZ Arnautovići, MZ Čekrekčije i naselja Oštrac – MZ Buci, u iznosu od 136.240,36 KM, kojeg potpisuju Općina, Ministarstvo i isporučilac materijala.

 

Analizom projekata i odobrenja za građenje utvrđeno je da za pojedine projekte nema projektne dokumentacije, a time ni odobrenja za građenje, te je ostavljen rok općini da isto obezbijedi.

 

U poslednjih par dana obraćali su mi se predstavnici nekih MZ, kao i odabrani isporučilac mateijala za informaciju o isporuci materijala, jer su u nadležnoj općinskoj službi, od osobe koja radi na realizaciji ovih projekata, obaviješteni kako sam ja zadržala ugovore i da ih ne potpisujem.

 

Odgovorno tvrdim da ja nisam «kočnica» za potpisivanje ugovora i onog momenta kada općina ispuni svoje obaveze iz PROTOKOLA, uskladi i po potrebi revidira specifikaciju materijala, ugovor će biti potpisan. 

 

Zenica, 24.09.2008. godine 

 M I N I S T R I C A

                                                                                               Mirzeta Džonlagić 

Proudly powered by WordPress