Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ko nas to dijeli na građane i seljake!?

Bez obzira što sam zauzeo stav da u vrijeme predizborne kampanje neću ni slova napisati, odnosno na radiju ni minute vremena ustupiti priči o izborima i svim prljavštinama vezanim za njih, nisam mogao ostati ravnodušan na jedan predizborni letak koji skidoh sa jedne bandere u jednoj Mjesnoj Zajednici općine Visoko. Cijeli život slušam visočka “naprđivanja” o tome ko je sa sela, a ko je iz grada, iste te podjele negiram i tretiram ih samo kao geografske odrednice. Međutim ovaj letak govori suprotno:

“APEL  MOŠTRANIMA I MOŠTRANKAMA
Dana 05.oktobra ove godine održat će se lokalni izbori za načelnike i vijećnike Općine Visoko. Predstojeći lokalni izbori za nas Moštrane i okolinu su od vitalnog interesa jer od njihovih rezultata zavisit će kvalitet našeg življenja u narednom periodu. Zbog toga, 05. oktobra obavezno izađimo svi na izbore i glasajmo za sadašnjeg i budućeg načelnika Muniba Alibegovića koji iza sebe ima značajne rezultate, a ispred sebe velike razvojne projekte. Ponovni izbor starog-novog načelnika nije samo u interesu Moštra i okoline, već predstavlja najbolju dobitnu kombinaciju za cijelu našu općinu iz razloga što do u detalje poznaje životnu problematiku i grada i sela. Iskustvo koje je stekao u prethodnom mandatu mu je velika komparativna prednost u odnosu na ostale kandidate za načelnika.
Zašto još treba glasati za Muniba?
– Zato što je funkcija načelnika Općine Visoko sve do neposrednih izbora 2004 godine bila ekskluzivna privilegija Visočana što im je omogućavalo da novac poreznih obveznika usmjeravaju uglavnom za potrebe razvoja grada, a selu su davali samo mrvice. Na prethodnim izborima za načelnika biračko tijelo je prepoznalo ove čaršijske marifetluke i dalo povjerenje čovjeku koji će uvažavati interese svih žitelja naše općine bez obzira na mjesto življenja. Izabrani načelnik Munib Alibegović krajnje pošteno je izbalansirao politiku na relaciji selo grad i time na najbolji način opravdao njihovo povjerenje.
– Zato što će Visočani na ovim lokalnim izborima, ne birajući sredstva, nastojati da ovu najprestižniju funkciju vrate pod svoju kontrolu. Oni se ne mogu pomiriti s tim da neko drugi, umjesto njih, dijeli budžetski kolač, pa još “ni po babu, ni po stričevima…”. Ovakvim tendencijama biračko tijelo mora se suprotstaviti, ignorisanjem njihovih kandidata koje su oni smislili da pomognu svom (npr. Nurija, Hasan…). U protivnom, to bi značilo povratak na staru praksu koju je biračko tijelo kaznilo na prošlim izborima za načelnika. Njihove namjere da se dokopaju općinskog šlajpeka, po svaku cijenu, i za nas je motiv da sačuvamo interese poljoprivrede i sela.
– Zato, ako pobijedi visočki kandidat na lokalnim izborima za načelnika, crno nam se piše! Svoje pravo lice njihov glavni kandidat je pokazao za vrijeme prethodnih izbora za načelnika kada je doslovno izjavio: “Pare su na selu, samo ih treba znati uzeti.” Iz ove izjave treba izvući zaključak da će on ako bude izabran za načelnika nastojati što dublje zavući ruku u džepove poljoprivrednika kroz nove namete. Ona narodna “Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada.!” Moštrani, ostavimo sve naše sujete i animozitete kao i političke opcije i glasajmo za našeg već provjerenog kandidata za načelnika Muniba Alibegovića koji je u prethodnom mandatu izmijenio lice Moštra i okoline!
GLAS ZA MUNIBA – GLAS ZA MOŠTRE
Moštranski lokal-patrioti”

Valjda je ovo dno, a možda može i dublje….

 

Proudly powered by WordPress